Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Harde lockdown tot 19 januari'

  •  
14-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Premier Rutte spreekt land toe over coronavirus

© UTRECHT - Minister-president Mark Rutte spreekt op televisie het land toe over het coronavirus. De minister-president gaat in op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak

Vanavond om 19:00 uur wordt via tv, radio en internet een toespraak uitgezonden waarin premier Mark Rutte vanuit het Torentje zich tot de bevolking richt. De premier zal spreken over de ernst van de coronacrisis en de noodzaak van maatregelen. Na afloop van de toespraak zal minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vragen van de pers beantwoorden.
Een deel van het kabinet is maandagochtend bijeengekomen voor crisisberaad. De NOS meldt :
"Voor aanvang van dat crisisberaad waren de betrokken ministers verder niet erg mededeelzaam over nieuwe maatregelen. De Jonge wees op de “aanhoudende druk op de zorg”, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleeghuizen. Welke maatregelen genomen moeten worden, wilde De Jonge niet zeggen. “Later vandaag zal ik u informeren.” Op dit moment is een deel van het kabinet bijeen met experts om besluiten te nemen over strengere maatregelen. De meeste bewindslieden wilden alleen kwijt dat dat de zorgen groot zijn en dat de cijfers niet goed zijn. “Het is overal erg druk en mensen zitten te dicht op elkaar”, zei minister Dekker voor Rechtsbescherming."
Het crisisberaad wordt een dag eerder gehouden dan gepland. Dat wijst op het alarmerende karakter van de situatie. Het is de tweede keer dat premier Rutte een tv-toespraak houdt. In Nederland is het zeer zeldzaam dat een premier dat doet. Bij zijn eerste toespraak legde premier Rutte de nadruk op het belang van groepsimmuniteit. Later, na een golf van kritiek , ontkende hij dat hij daar op inzette.
Bij Kee & Van Jole werd afgelopen woensdag de noodzaak van een tv-toespraak besproken:
Update 12:00
De NOS meldt dat premier Rutte een harde lockdwon gaat afkondigen die tot 19 januari zal duren.
"Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat: van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot kapsalons tot theaters, melden bronnen in Den Haag aan de NOS. De maatregelen gaan vannacht om middernacht al in, om een run op winkels morgen te voorkomen. Contactberoepen zoals de fysio en massagesalons moeten ook stoppen, en mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven. Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen. Premier Rutte spreekt het land vanavond om 19.00 uur toe over de vergaande maatregelen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.