69

President Ben Ali ontvlucht Tunesië na volksopstand

Webloggers vieren overwinning … Premier Ghannouchi neemt taken over … Noodtoestand afgekondigd … Rosenthal: zorgen over geweld

De gewraakte president van Tunesië Ben Ali is zijn land ontvlucht. In het land woedt een steeds heviger wordende volksopstand tegen het regime. Inmiddels is de noodtoestand afgekondigd.


Premier Ghannouchi verklaarde op de staatstelevisie dat hij voorlopig de taken van de president overneemt. Eerder vandaag nog werd het kabinet van Ghannouchi juist ontbonden door Ben Ali. Hij kondigde vervroegde verkiezingen aan in de hoop de bevolking tevreden te stellen.

NRC schrijft:

In Tunesië is de noodtoestand uitgeroepen. Ordetroepen hebben tijdens aanhoudende betogingen tegen zijn regime opnieuw het vuur geopend. Het Tunesische leger heeft de controle over het vliegveld genomen. Het luchtruim is afgesloten. Dit meldt het Franse persbureau AFP.

Al Jazeera: Tunisian PM replaces president

Update 20:52 reactie minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal:

“Ik sta in direct contact met onze ambassade in Tunis. De situatie is op dit moment onduidelijk en onvoorspelbaar en ik ben erg bezorgd over het geweld in Tunesië. Ik hoop dat de Tunesiërs zo snel mogelijk een oplossing vinden voor de problemen waar zij voor staan. Het is van het grootste belang dat dit buurland van de EU zonder verder geweld een uitweg vindt uit deze crisis.”

Update 21:40 De Pers meldt dat familieleden van Ben Ali zijn opgepakt door de politie.

Ondertussen meldt de New York Times dat bloggers met grote vreugde het vertrek van de gehate president Ben Ali vieren. Webloggers en internetactivisten hebben er de afgelopen weken voor gezorgd dat de rest van de wereld op de hoogte raakte van de aanzwellende volksopstand. De krant biedt ook een interessante verzameling video’s.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)