9

President Erdogan eist excuses na kritiek Washington

Volgens Washington kwamen haar bondgenoten er te laat achter dat IS kwaadaardig is ... Zelf vindt de VS dat haar geen blaam te treffen valt

Harde taal van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden afgelopen week tijdens een toespraak tot de studenten van de Kennedy School in Harvard. Volgens hem dragen de Arabische bondgenoten van de VS en Turkije een grote verantwoordelijkheid in de opkomst van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Bij Erdogan is dat in het verkeerde keelgat geschoten. Die eist nu excuses.

Volgens Biden hebben de landen in hun inzet om president Bashar Assad omver te werpen, extremisten met geld en wapens gesteund. De VS zelf wast haar handen in onschuld want zij hebben slechts de weinig zichtbare “gematigde oppositie” in Syrie gefaciliteerd. Resultaat van de Arabische en Turkse strategie is volgens Biden dat er een “oorlog bij volmacht” is ontketend tussen sjiieten en soennieten. De kwaadaardige organisatie zou dus de tijd hebben gehad om zichzelf te organiseren en te ontwikkelen. Volgens Biden zou Erdogan tegen hem gezegd hebben:

We hebben teveel mensen doorgelaten en nu proberen we onze grens af te sluiten.

Erdogan reageerde fel op de uitspraken van Washington:

Niemand mag Turkije van zoiets beschuldigen.

Amerika heeft overigens financieel flink profijt van de strijd tegen IS. Het is vooral Raytheon, leverancier van de Tomahawk-kruisraketten, dat flinke winsten genereert. Maar ook de aandelen van Lockheed Martin en Northrop Grumman schieten omhoog op de beurs van New York.

Biden zelf heeft zijn uitspraak geprobeerd af te zwakken door de Turken ‘onze grote vrienden’ te noemen maar excuses is nog niet gemaakt. Eerder werd al bekend dat het Turkse parlement vóór een militaire missie tegen IS heeft gestemd.

Update: zondag 5 oktober

Inmiddels heeft Joe Biden telefonisch contact opgenomen met Erdogan en zijn excuses overgebracht. Dat heeft Washington zaterdagnacht laten weten aan de pers.

DeMorgen.be Joe Biden verwijt bondgenoten, IS groot te hebben gemaakt

Cc-foto: Flickr U.S. Department of Defense Current Photos

Geef een reactie

Laatste reacties (9)