119

President IJsland weigert Icesave-akkoord te ondertekenen

Grimsson wil eerst referendum... Terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,5 miljard aan Groot-Brittannië op losse schroeven... Wouter Bos: Zeer teleurgesteld ... IMF voert druk op Ijsland op

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson tekent het omstreden Icesave-akkoord met Nederland en Groot-Brittannië niet. Dat maakte hij dinsdag op een persconferentie bekend.
Daarmee komt de terugbetaling door IJsland van 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië op losse schroeven te staan.

Dat geld leenden beide landen aan IJsland om gedupeerde spaarders van de omgevallen spaarbank Icesave tegemoet te komen.

Het parlement van IJsland stemde vorige week in met de wet die de terugbetaling moest regelen. Door de weigering van de president om de wet te bekrachtigen, wordt het voorstel nu in een referendum aan de bevolking voorgelegd.

Minister Wouter Bos van Financiën is “zeer teleurgesteld” over het besluit van de IJslandse president. De minister wil dat de IJslandse regering snel een toelichting geeft op de situatie die nu is ontstaan. Het uitblijven van een oplossing vindt hij onaanvaardbaar. Volgens Bos blijft IJsland verplicht het geld terug te betalen.

De IJslandse president zei in zijn verklaring dat hij onder druk van de protesten onder de bevolking niet anders kon dan het akkoord eerst in een referendum aan het volk voor te leggen.

Geef een reactie

Laatste reacties (119)