Laatste update 19:59
17

President Obama spreekt zich uit over het racisme dat hij over zich heen krijgt

Het is geen verrassing dat er nog racisme bestaat in de wereld, al proberen sommigen omdat het uitkomt hun ogen daarvoor te sluiten. Het is zo erg gesteld dat je op één van de belangrijkste politieke functies ter wereld, namelijk het presidentschap van de Verenigde Staten daar nog mee te maken krijgt. Barack Obama vertelt voor het eerst in een interview met CNN over het racisme dat hij nog steeds over zich heen krijgt.

Obama zegt nooit verwacht te hebben rassendiscriminatie te elimineren maar dat het wel ironisch is dat de verhoudingen nu meer op scherp lijken te staan. De president zegt bijvoorbeeld anders benaderd te worden door witte Amerikanen in het noorden dan in het zuiden.

Over de ‘birther movement’ is Obama ook niet te spreken. Het werd door tegenstanders – waaronder president-elect Donald Trump – hardnekkig beweerd dat er iets ‘mis’ zou zijn met het geboortecertificaat van de president en dat hij niet echt Amerikaans was. Ook al was er voor die aantijging totaal geen aanleiding.

Volgens Obama zelf laten veel mensen zich leiden door zijn huidskleur of anders-zijn en denken daarom de meest bevooroordeelde en discriminerende uitspraken te kunnen doen. Het is opmerkelijk dat een Trump – die tekeer gaat tegen een satireshow die altijd de spot drijft met presidenten – aanvoerder was van de beweging die de huidige president discrimineerde en respectloos behandelde omdat hij zwart is. En toch heb je Obama daarentegen nooit horen klagen.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)