43

President Oekraïne afgezet, oppositieleider vrijgelaten

Timosjenko spreekt betogers toe op Onafhankelijkheidsplein in Kiev

Parlement stemt president weg, oppositieleidster wordt vrijgelaten en spreekt betogers toe op het Onafhakelijkheidsplein. En iedereen vraagt zich af: wat gaat er nu gebeuren in het verscheurde land?


De NOS meldt:

De Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko, die vandaag werd vrijgelaten uit de gevangenis, heeft vanuit haar rolstoel de betogers op het Onafhankelijkheidsplein toegesproken. Ze werd er door veel mensen als heldin onthaald, maar er was ook gefluit te horen. Timosjenko riep de betogers op om het protest vol te houden, ook al heeft het parlement besloten president Janoekovitsj af te zetten. Verder stond ze stil bij de tientallen doden die tijdens de protesten zijn gevallen. “Jullie zijn helden, jullie zijn de besten van Oekraïne”, zei ze over de omgekomen betogers.

Eerder op de dag stemde het parlement er mee in om president Janoekovitsj af te zetten. Deze weigerde daar gehoor aan te geven maar heeft zich sindsdien niet meer vertoond.

Timosjenko zei dat ze niet tevreden was met het vredesakkoord dat vrijdag tussen oppositie en regering werd gesloten. Ook waarschuwde ze de betogers dat de strijd er nog niet op zit. “We zullen dit plein niet verlaten voordat er echte verandering tot stand is gebracht in dit land.” Ze kondigde aan zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen die op 25 mei worden gehouden. Timosjenko, een leidster van de Oranjerevolutie in 2004, heeft 2,5 jaar in de gevangenis gezeten nadat ze in 2010 verloor van de nu verdreven president.

Buitenlandredacteur Hubert Smeets zegt in NRC over haar optreden:

“Ten eerste zei ze: ‘De overwinning is niet van politici, maar van het volk.’ Daarmee zegt dat ze eigenlijk dat de politieke leiders van de afgelopen maanden geen knip voor de neus waard zijn. Met die opmerking plaatst ze zichzelf weer in het politieke speelveld. Ten tweede riep ze niet op tot verzoening. Niet tot daden die bruggen slaan en wonden helen, maar tot straf. Ze heeft in die zin de later gescandeerde leus, ‘Tribunaal, tribunaal’, mede vormgegeven. Ten derde vond ik het applaus redelijk bescheiden.”

Bij de protesten tegen de regering van Janoekovitsj zijn minstens 82 mensen omgekomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)