46

Preventief fouilleren moet ‘selectiever’

Burgemeester Wolfsen van Utrecht: Agenten kunnen wel zien wie een wapen heeft en wie niet

Het preventief fouilleren moet anders, vindt burgemeester Wolfsen van Utrecht. Het middel is nu ‘te ingrijpend’, zegt hij in de Telegraaf. Ook levert de ‘enorme politie-inzet’ te weinig op. Om meer succes te boeken, moeten agenten selectiever te werk gaan, want ‘vergeet niet dat politiemensen met hun professionele intuïtie en ervaringen uit het verleden vaak donders goed in de gaten hebben wie met drugs of wapens rondlopen’, aldus Wolfsen.

De Telegraaf citeert:

Fouilleren moet nu zonder aanziens des persoons plaatsvinden. Dat betekent dat, als ik eenmaal een zogeheten veiligheidsrisicogebied heb aangewezen, daarbinnen iedereen moet worden gefouilleerd. Dat kost heel veel politie-inzet en het resultaat valt tegen. Daarbij wordt de privacy van veel onschuldige burgers geschonden. Juist de a-selectiviteit maakt het tot zo’n weinig effectief middel.

Dat kan volgens Wolfsen beter. Nederland zou naar een systeem moeten waarbij zonder aankondiging in de aangewezen gebieden wordt gefouilleerd. Agenten die dan de straat opgaan dienen selectief te werk te gaan, maar wel ter plekke te worden gecontroleerd door een rechter-commissaris.

Aan deze onafhankelijke hen moeten agenten verantwoording afleggen. Op die manier kun je discriminatie voorkomen. Vergeet niet dat politiemensen met hun professionele intuïtie en ervaringen uit het verleden vaak donders goed in de gaten hebben wie met drugs of wapens rondlopen.

De burgemeester schrijft hierover een brief aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Aanleiding is de geëvalueerde aanpak van problemen in de Utrechtse Breedstraatbuurt. Met de aanwezigheid van coffeeshops en prostitutiegebied buurt is daar al jaren veel drugsoverlast, rommel op straat en wapenincidenten. De ideale plek voor een fouilleeractie dus.

Echter, tussen 1 mei 2012 en 1 november 2012 werd hier zes keer preventief gefouilleerd. 630 mensen werden doorzocht, de opbrengst: drie wapens. Dertien wapens werden vrijwillig ingeleverd. Bij een actie werden liefst 55 politiemensen ingezet. Het probleem volgens Wolfsen is dat de actie was aangekondigd. “Mensen die een wapen hebben, hielden hem wijselijk thuis, of liepen elders.”

In de VS heeft het zogeheten ‘stop and frisk’-beleid ertoe geleid dat voornamelijk jonge zwarte mannen voortdurend werden aangehouden.

Wat denkt u, kunnen politieagenten aan iemands uiterlijk zien of hij een wapen draagt? En hoe dan?

Telegraaf: ‘Preventief fouilleren op de schop’

Foto-cc: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (46)