10

Prijskaartje aan ziektes, hartfalen: 149 miljoen

Minister Schippers (Volksgezondheid) vroeg College voor Zorgverzekeringen om prijslijst van ziektes waar ze op kan bezuinigen

Hoeveel last heb je nou echt van een longontsteking of acute bronchites? En van ADHD? En kosten die ziekten? Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft minister Schippers (volksgezondheid) donderdag een overzicht gestuurd met ziekten waarvan patiënten relatief weinig last hebben. Schippers wil 1,3 miljard euro bezuiningen op deze ziekten.

Het CVZ, dat de lijst in opdracht van Schippers moest maken, houdt nadrukkelijk een slag om de arm en waarschuwt voor onbezonnen ingrepen, zo schrijft dagblad Trouw vrijdag.

Het overzicht onderscheidt ziekten in drie categorieën:

In categorie 1, de groep waarvan de ziektelast het meest beperkt is, vallen onder andere longontstekingen en bronchitis, maar ook ADHD. Een longontsteking kan dodelijk zijn, maar verloopt bij de meeste mensen zonder complicaties. Het CVZ, dat alleen stilstaat bij de ziekenhuiskosten, begroot die voor ADHD jaarlijks op 19 miljoen euro. Voor longontstekingen en bronchitis is dat 220 miljoen. Andere ‘lichte’ medische problemen zijn onder andere acute urineweginfectie (86 miljoen), onvruchtbaarheid (93) en oorpijn (123 miljoen).

Categorie 2 bestaat onder andere uit spraakproblemen (56 miljoen) prostaatproblemen (94) en ernstig tandverlies waardoor gebitsprothesen nodig zijn (282 miljoen).

De ziektelast van gehoorstoornissen (143) incontinentie (256) en hartfalen (149 miljoen) valt onder de zwaarste categorie 3. Maar nog is de last daarvan bescheiden, maximaal 0,15 op een schaal die oploopt tot 1.

Het CVZ adviseert de minister ieder jaar over de samenstelling van het basispakket voor zorgverzekeringen. Het college benadrukt dat de prijslijst slechts een ‘technische rapportage’ is, geen pakketbeoordeling of pakketadvies. Vorig jaar liet het college de minister al weten dat met het criterium ‘lage ziektelast’ onmogelijk 1,3 miljard euro aan bezuinigingen zou kunnen opleveren zonder grote maatschappelijke gevolgen.

Trouw (betaalde toegang): Zorgverzekeraars hangen prijskaartje aan ziekten

Foto-cc: 401 (K) 2013

Geef een reactie

Laatste reacties (10)