Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Principeakkoord bereikt: pensioenleeftijd voorlopig bevroren

  •  
04-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
Rutte reageert op principeakkoord pensioenhervorming

© 2019-06-04 17:29:28 DEN HAAG - Premier Mark Rutte reageert op het principeakkoord rond pensioenhervorming. Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over de hervorming van h

Vakbewegingen, werkgevers en het kabinet hebben een principeakkoord bereikt over de pensioenkwestie, dat gesteund wordt door PvdA, GroenLinks en SGP. De uitkomst daarvan is dat de AOW-leeftijd voorlopig wordt bevoren en dat er voorlopig geen pensioenverlagingen nodig zijn omdat het kabinet 7 miljard euro uittrekt voor eenmalige kosten en vier miljard euro structureel. De pensioenleeftijd gaat volgend jaar naar 66 jaar en vier maanden, en stijgt pas in 2024 naar 67 jaar. Daarna gaat de AOW-leeftijd acht maanden omhoog per jaar dat de levensverwachting van ouderen stijgt. De Volkskrant schrijft:
"In het akkoord, dat dinsdagavond nog aan het ledenparlement van de vakcentrale FNV moet worden voorgelegd, gaat het om twee belangrijke vernieuwingen. Ten eerste een nieuw ‘reëel pensioencontract’ waarbij het bedrag gebaseerd blijft op het gemiddeld verdiende loon, maar sterker afhankelijk wordt van de financiën van het fonds. De uitkering wordt lager als het fonds er slecht voorstaat en hoger als het er goed voorstaat. Omdat de toezichtregels voor dat flexibele contract soepeler zijn, kunnen de pensioenen eerder omhoog. Ook het sparen verandert. Nu komt de premie nog ten goede aan de collectieve pot. Omdat de pensioenaanspraken in het tweede deel van het werkzame leven veel sneller omhooggaan, subsidiëren jongeren binnen de fondsen indirect de pensioenuitkeringen van oudere collega’s. Daar komt een einde aan."
De vakbeweging eiste – met steun van GroenLinks en PvdA – in ruil voor steun aan de plannen een tragere stijging van de pensioenleeftijd en de mogelijkheid voor mensen met een zwaarberoep om eerder te kunnen stoppen met werken. Daarover is nu afgesproken dat werkgevers ouderen drie jaar voor pensionering een vertrekregeling mogen geven zonder dat zij daarover een boete aan de schatkist hoeven te betalen betalen, wat nu wel het geval is. Voor zzp’ers en schijnzelfstandigen komt er een arbeidsongeschiktheidsverzekering en komen er belastingmaatregelen die het aantrekkelijk moeten maken om voor een pensioen te sparen.
Zelfstandigen en jongere werknemers zijn vooralsnog niet overtuigd. Zij vrezen dat ze alsnog grotendeels voor de kosten op gaan draaien van een systeem waar zij zelf nauwelijks nog de vruchten van zullen plukken:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.