Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Prins Bernhard wilde 200 SS'ers executeren'

  •  
14-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
ANP-Bernhard300.jpg
Prins was bang SS’ers zouden ontsnappen
In de Tweede Wereldoorlog heeft Prins Bernhard opdracht gegeven om tweehonderd Nederlandse SS’ers zonder proces te executeren. Dat meldt EenVandaag op basis van een opgedoken dagboek van P.L.G. Doorman, een Nederlandse kolonel.
De SS’ers waren in 1944 in Hasselt gevangengenomen door Amerikaanse troepen. Prins Bernhard was toen bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten en zou de Prinses Irene Brigade de opdracht hebben gegeven om de SS’ers dood te schieten. Hij zou bang zijn geweest dat de SS’ers zouden ontsnappen. Kolonel De Ruyter van Steveninck weigerde dit bevel, en kolonel Doorman schreef dit op in zijn dagboek:  
(…) Met ZKH botert het ook al niet. Deze laatste wil hem nl. de gevangen genomen Ned. SS soldaten uitleveren om ze dood te schieten. Steef heeft dit geweigerd. Wil ze wel doodschieten, doch alleen na een behoorlijk “proces”. Overigens was de politiek van SHAEF, dat iedereen, die in een D. uniform gevangen werd genomen, behandeld zou worden als “prisoner of war”. Na den oorlog kan dan elke Regeering doen wat zij wil. Doch de Prins is hier fel tegen. Vreest dat ze ons zullen ontgaan. Zou met Biddle Smith hebben geregeld dat ze reeds nu worden afgestaan. Ik vind dit alles een onprettig gedoe. Hoewel ze volkomen verdienen doodgeschoten te worden.
Het gerucht dat Bernhard de opdracht zou hebben tot executie deed al langer de ronde. In 1980 tekende oorlogschroniqueur Loe de Jong op dat de prins de SS’ers wilde doden. Het dagboek van Doorman is opgedoken nadat makers van de stripserie ‘Agent Orange’ het van een antiquair konden overnemen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.