49

Prins Friso (44) overleden

Koninklijk Huis opent online condoleanceregister ... RVD: Friso overleden aan complicaties  ... Premier Rutte: "Overlijden een schok. Heel Nederland leeft mee met de Koninklijke familie"

Prins Friso is maandag overleden. Dat heeft de RVD bekendgemaakt. Friso is 44 jaar oud geworden. Hij overleed aan de complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging die hij opliep bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk. Volgens bronnen komt het overlijden onverwacht.


De RVD schrijft:

Communiqué van de Rijksvoorlichtingsdienst

Zijne Majesteit de Koning deelt met groot leedwezen mede dat vanochtend Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is overleden op 44-jarige leeftijd.

Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.
 
Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn (“minimal consciousness”), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.
 
De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging.

Na het ongeluk is Friso op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck behandeld. In maart werd hij overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in Londen, de woonplaats van het prinselijk paar. Begin juli 2013 werd Friso uiteindelijk overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch, alwaar hij verdere behandeling kreeg.

Zondag vierde prinses Mabel nog haar 45ste verjaardag op Paleis Huis ten Bosch, aan de zijde van de prins. Friso laat achter zijn echtgenote en twee dochters, Luana en Zaria.

Koning Willem-Alexander en koning Máxima zijn op vakantie in Griekenland. Zij komen terug.

NOS schrijft over het leven van de prins:

Friso stond bekend als de introverte prins die graag een zo normaal mogelijk leven leidde, buiten de schijnwerpers. Mensen die hem van dichtbij kenden, noemden hem buitengewoon slim, sportief, bescheiden, vriendelijk en sociaal.  In Londen leidde hij een leven in betrekkelijke anonimiteit. Hij werkte er in alle rust aan zijn carrière, waarin hij zijn intellectuele capaciteiten kon ontplooien. Ook kon hij er zonder opdringerige pers genieten van zijn twee dochters: Luana (2005) en Zaria (2006). In zijn vrije tijd hield hij behalve van skiën ook van duiken en golfen. Tijdens bijzondere familie-aangelegenheden en bij de viering van Koninginnedag was Friso bijna altijd aanwezig, maar hij trad niet graag op de voorgrond.

Volgens de NOS is er sprake van een onverwacht overlijden:

Het overlijden van prins Friso kwam ook voor de leden van de Koninklijke Familie onverwacht. Koninklijk huis-verslaggever Kysia Hekster leidt dat onder meer af uit het feit dat koning Willem-Alexander terug moet komen van vakantie.

Premier Mark Rutte onderbreekt zijn vakantie en keert morgen terug naar Nederland. In een eerste verklaring via de RVD stelt de premier:

Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor Prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats.

Ook voor prinses Beatrix is het verlies onbeschrijflijk groot. Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag.

Het belangrijkste dat ik op dit moment, zo kort na het overlijden van de prins, tegen prinses Mabel en tegen de rest van de familie wil zeggen, is dat heel Nederland intens meeleeft en dat wij hen veel sterkte en kracht toewensen in deze moeilijke en verdrietige tijd.

Prins Friso blijft in onze gedachten als een man met een brede belangstelling die zijn veelzijdige talenten altijd in dienst heeft gesteld van de samenleving. Professioneel en gepassioneerd, dat was zijn stijl. Wij herdenken prins Friso met het diepste respect.

Politici in Den Haag reageren allen bedroefd op het nieuws van het overlijden en wensen de Koninklijke familie veel sterkte. Zo twittert SP-leider Emile Roemer: “Ik wens de Koninklijke familie heel veel kracht en sterkte voor de komende tijd met het verwerken van dit grote verlies”. VVD-leider Halbe Zijlstra zegt in een verklaring: “Wij leven intens mee met zijn dierbaren en in het bijzonder met de Koninklijke familie. Wij wensen hen alle kracht in de moeilijke periode die voor hen ligt.”

Het Koninklijk Huis heeft een condoleanceregister geopend waar burgers hun medeleven kunnen betuigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)