67

Privé-premier Rutte: Zwarte Piet mag zwart blijven

Kan een premier wel een privé-uitlating doen?

Premier Rutte wilde zich tot nu toe niet inlaten in het debat over Zwarte Piet, maar met de Sinterklaasintocht voor de deur deed hij toch een opmerkelijk privé-uitspraak. Na enig aandringen zei hij in zijn wekelijkse persconferentie: “Privé vind ik dat hij zwart mag blijven. Maar dit is een zaak van de samenleving. Hier ligt geen taak voor de politiek. Ik ben voorstander van een kleine overheid, zoals u weet. […] Laten we van Sinterklaas een fantastisch mooi kinderfeest maken.”


Rutte deed zijn uitlating aan het eind van zijn wekelijkse persconferentie. Opmerkelijk is dat hij wel een uiting vanuit zijn privé-persoon wil doen, terwijl hij zich er eerder niet aan wilde wagen en het er bij liet dat het geen politieke taak is.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg reageerde eerder fel in het debat over cao’s dat Rutte’s privé-uitspraken niet kunnen omdat hij zich uitsprak over het feit dat hij vindt dat dit eenvoudig kan. Weyenberg zei toen daarover:

Je bent de premier, je bent bij een bijeenkomst, daar heb je een mening en dan zeg je later: ‘Ja, maar ik zei het niet als premier hoor’. Zo werkt het staatsrechtelijk niet. Ik wil dat de premier gewoon toelichting komt geven. Want als hij zoiets zegt, zegt hij dat als premier.

In de persconferentie had Rutte het voornamelijk over het behoud van de coalitie nu twee PvdA-Kamerleden uit de Kamer zijn gezet.

De spanningen binnen de PvdA “raken het kabinet niet”, aldus Rutte in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Rutte wilde verder niet inhoudelijk ingaan op de kwestie, omdat hij “erg hecht aan scheiding van zaken”. Het gaat volgens hem om een interne aangelegenheid van de PvdA.

NRC: Rutte kan prima doorregeren met 77 zetels en is voor Zwarte Piet

Geef een reactie

Laatste reacties (67)