59

Privéklinieken opereren eerder dan ziekenhuizen

Commercieel belang speelt een grote rol… Soms wel 5,5 keer meer operaties... Herniaoperaties sterk in trek

Particuliere klinieken opereren hun patiënten eerder dan ziekenhuizen. Dat blijkt uit een onderzoek van diverse zorgverzekeraars. Er wordt opvallend vaak geopereerd aan bijvoorbeeld een hernia, liesbreuk, of aan spataderen. Dat schrijft NRC Handelsblad.

De verschillen tussen privé-klinieken en ziekenhuizen zijn met name bij hernia-operaties aanzienlijk groot. In de ene privé-instelling worden herniapatiënten 5,5 keer vaker geopereerd dan in een andere ziekenhuizen.

Het grote verschil in aantal operaties is mogelijk omdat de richtlijn ruimte openlaat voor voorkeuren van arts en patiënt. Als herniapatiënten geen ondraaglijke pijn hebben is de voorkeur ze pas na 16 weken te opereren. De meeste artsen houden zich echter niet aan de voorkeur en opereren al na zes weken of eerder.

De Nederlandse Verenigingvoor Neurochirurgie waarschuwt op haar website voor vroege herniaoperaties. Deze zouden vaak “in een privé-kliniek, waar ten behoeve van de bedrijfsvoering commerciële belangen een grote rol spelen”, veel voorkomen.

Het levert privé-klinieken dan ook flink wat op. Voor een operatie kan een kliniek rekenen op zo’n drie- à zesduizend euro. Een pijninjectie staat garant voor een paar honderd euro, terwijl een patiënt naar huis sturen een luttele paar tientjes oplevert.

NRC: Experts in NRC: privéklinieken opereren eerder dan ziekenhuizen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Maarten Schurink

Geef een reactie

Laatste reacties (59)