22

Pro-Erdoganmedia kregen honderdduizenden euro’s subsidie in Nederland

Turks-Nederlandse media die nauw gelieerd waren aan de AK-partij van de Turkse president Erdogan hebben de afgelopen jaren tonnen subsidie ontvangen van de Nederlandse overheid. Dat meldt het Parool.

Het grootste deel van de nieuwssites ging failliet omdat ze volgens het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek ‘weinig aandacht besteedden aan de zakelijke kant van hun onderneming’. Subsidies konden niet worden teruggevorderd, omdat de bedrijven achter de media failliet gingen. Vervolgens werd in veel gevallen een doorstart gemaakt onder leiding van dezelfde personen, vaak leden van de Nederlandse tak van de AKP en de nationalistische stichting Milli Görüs.

Zo kreeg Sonhaber, de website die op het hoogtepunt van de diplomatieke crisis met Turkije haar lezers opriep te protesteren bij de Turkse ambassade, in 2009 nog 115.000 euro ­subsidie van het Stimuleringsfonds. Stichting Anadolu, het bedrijf achter website en blad Dogus, kreeg in 2013 zelfs 218.000 euro toegewezen. Het aan de Gülenbeweging gelieerde Zaman ontving ruim 160.000 euro subsidie in 2007. De bladen Ekin (184.000 euro totaal in 2005 en 2010) en Kuzey Yildizi (178.000 euro in 2007) gingen eveneens failliet ondanks een ferme kapitaalinjectie.

Directeur René van Zanten van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek erkent dat de uitkomst van de projecten ongelukkig is, maar benadrukt dat het fonds projecten tegenwoordig scherper in de gaten houdt. De selectie zou strenger zijn en er zou continu begeleiding plaatsvinden.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)