11

Pro-Europaprotest Oekraïne houdt aan ondanks politiegeweld

UPDATE Politie treedt weer keihard op ... Oppositie neemt afstand van geweld: dat zou door regering in scène zijn gezet 

De Oekraïense oppositie roept haar aanhangers zondag op om weer massaal de straat op te gaan in Kiev. Zij zullen opnieuw het vertrek te eisen van president Viktor Janoekovitsj, zo meldt de Volkskrant. De oppositie is boos omdat de regering heeft besloten om geen associatieverdrag aan te gaan met de Europese Unie.


Update 00.00

In de video is te zien hoe Euronews-cameraman Roman Kupriyanov wordt geslagen door de oproeppolitie.

Update 18.00

De oproerpolitie in Oekraïense hoofdstad Kiev heeft zondag traangas, wapenstokken en schokgranaten ingezet om een menigte bij het presidentieel paleis in Kiev uiteen te drijven. Betogers zouden het paleis hebben wilden bestormen, zo meldt de Volkskrant. De demonstranten zouden ook hebben geprobeerd om met een tractor door een politielinie te breken.

De oppositie zegt dat ze niets te maken heeft met deze gewelddadigheden. Volgens de oppositie was die actie in scène gezet door de regering. Die zou een excuus hebben gezocht om keihard op te treden tegen de demonstranten, zoals de minister van Buitenlandse Zaken eerder op de dag al beloofde.

De oppositie laat bij monde van haar leider Vitali Klitsjko weten net zo lang door te gaan met actievoeren tot de regering-Janoekovitsj is opgestapt.

Eerder
De van oorsprong Oekraïense vrouwenbeweging sloot zich zondag op geheel eigen wijze aan bij de protesten. Vijf activisten hebben in het openbaar op de beeltenis van president Janoekovitsj geürineerd. Dat werd via Twitter bekend gemaakt.

De demonstranten die zondag de straat op gaan riskeerden door de politie met geweld verjaagd te worden. Dat gebeurde zaterdagochtend ook, schrijft de Volkskrant. Toen raakten volgens de oppositie tientallen betogers gewond en vonden er veel arrestaties plaats.

President Janoekovitsj zou ook boos zijn over het gebruikte geweld. In een mededeling op zijn website zegt hij een onderzoek toe naar de schermutselingen tussen demonstranten en agenten. Zijn minister van Binnenlandse Zaken belooft zondag echter weer hard op te treden tegen demonstranten die “de orde verstoren”, zo meldt de NOS. “De politie kan verstoring van de openbare orde niet negeren. Willen we soms hetzelfde als in Libië?”, aldus de minister. 

Mensenrechten
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken veroordeelt het “excessief geweld” van de politie tegen vreedzame demonstranten. Op zijn Facebookpagina roept de minister de Oekraïense regering op het recht van demonstranten om voor hun mening uit te komen te respecteren:

In Oekraïne hebben de autoriteiten de afgelopen nacht met excessief geweld gereageerd op vreedzame demonstranten, die pleitten voor meer samenwerking met de EU en die hun teleurstelling uitten over de koerswijziging van president Janoekovitsj.

De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging en vergadering zijn Europese kernwaarden die verankerd zijn in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat ook door Oekraïne is ondertekend. Wie met geweld reageert op vreedzaam protest, handelt in strijd met het Verdrag.

Ik veroordeel het gedrag van de Oekraïense politie en roep de Oekraïense regering op het recht van demonstranten om voor hun mening uit te komen te respecteren. Ik roep de Oekraïense regering onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gewelddadige incidenten en de schuldigen te straffen.

NOS: Oekraïne: betogers hard aanpakken

Volkskrant: Oppositie Oekraïne roept op tot grote betoging / President Oekraïne ‘bijzonder verbolgen’ over geweld / Timmermans veroordeelt ‘excessief geweld’ in Oekraïne

Geef een reactie

Laatste reacties (11)