29

Pro-Europese anti-corruptieacitiviste wint Slowaakse presidentsverkiezingen, verslaat populisten

De 45-jarige Zuzana Čaputová wordt de eerste vrouwelijke president van Slowakije. In de eerste ronde had ze al de meeste stemmen gehaald – 40 procent – maar nog niet genoeg voor een directe overwinning. Ze won in de tweede ronde met 58 procent van haar tegenstander, de eurocommissaris Maros Sefcovic van de Smer, de regerende sociaaldemocratische partij die een uiterst nationalistische en populistische koers vaart in een land dat zwaar lijdt onder corruptie. Čaputová is vertegenwoordigt de nieuwe pro-Europese partij Progressief Slowakije die zich profileert op onderwerpen als eerlijkheid, rechtvaardigheid en gelijke behandeling. Ze is zelf een advocate die zich inzet voor mensenrechten en het milieu.

“Misschien dachten we dat politiek alleen maar een teken van zwakte was en vandaag zien we het als een teken van kracht,” zei ze na de zege tegen haar verzamelde aanhangers. Ze wil Slowakije een betrouwbare partner binnen de EU maken en hoopt dat haar overwinning een inspiratie zal zijn voor anticorruptie-activisten in andere landen. Dat kan zeker het geval zijn in Tsjechië waar president Miloš Zeman een soortgelijk populistisch beleid met heftige anti-migrantenpolitiek voert. Hij steunde de verslagen Sefcovic. Die hamerde in zijn campagne voortdurend op ‘christelijke waarden’ maar bleek tijdens een live tv-debat niet in staat de Tien Geboden op te noemen.

“Het succes van Caputova gaat dwars in tegen de trend in Midden-Europa waarin kiezers steeds meer stemmen op nationalistische en populistische partijen,” schrijft NRC.

Slowakije werd vorig jaar opgeschrikt door de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova. Hij deed onderzoek naar gevallen van corruptie waarbij de Italiaanse maffia en politici uit de entourage van de premier betrokken waren. De moordpartij was voor Čaputová reden zich in de politiek te storten. Ze was niet de enige die zich zorgen maakte over de koers van het land. Massale volksprotesten dwongen de populistische premier Robert Fico tot aftreden.

NRC:

In Slowakije benoemt de president ministers, rechters en aanklagers en tekent wetten. Hiermee kan Caputova een belangrijke rol spelen in de rechtszaak over de moord op journalist Kuciak en zijn vriendin. Ze kan aanklagers aanstellen die geen connecties hebben met de louche zakenman Marian Kocner. Hij wordt ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven om Kuciak te laten vermoorden. Ook kan ze een streep zetten door de plannen van ex-premier Fico om zich te laten benoemen tot opperrechter van het Constitutioneel Hof.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)