57

Pro-Pieten bedreigen Sinterklaas, intocht Utrechtse wijk afgelast

Sinterklaas slaat dit jaar zijn intocht in de Utrechtse wijk Zuilen over. De organisatoren van het kinderfeest zien zich genoodzaakt dit jaar te breken met de traditie wegens bedreigingen. Die werden geuit omdat Sinterklaas zich laat vergezellen door roetveegpieten in plaats van kwetspieten, meldt RTV Utrecht.

“Wij kunnen de veiligheid van de bezoekers en vrijwilligers niet waarborgen”, zegt Miranda Spies, voorzitter van Stichting Gemeenschap Zuilen. De organisatie in Zuilen volgt de pietentrend die wordt gehanteerd bij de intocht in de Utrechtse binnenstad. Vorig jaar was het fifty-fifty met zwarte pieten en roetveegpieten. Ook toen waren mensen verbolgen, daarom koos het comité nu voor alleen maar roetveegpieten.

Het vermoeden bestaat dat de bedreigingen niet uit de wijk zelf komen. De organisatie wil in juni een grote bijeenkomst houden om te zien hoe het nu verder moet met de intocht.

In Zaandam wordt de intocht versoberd omdat sponsoren zijn afgehaakt nadat de organisatie bleef vasthouden aan de traditionele racistische kenmerken van Zwarte Piet. De sponsoren willen niet met racisme geassocieerd worden.

cc-foto: Alex Proimos

Geef een reactie

Laatste reacties (57)