134

Pro-Russische rebellen bestormen overheidsgebouw

VIDEO: Honderden pro-Russische rebellen bestormen overheidsgebouw Luhansk ... Druk op Rusland neemt toe … Na VS treft ook de EU sancties … Europa maakt zich zorgen om gas

Rusland stopt met zijn militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sjojgoe tegen zijn Amerikaanse ambtsgenoot Hagel gezegd. De twee ministers spraken elkaar dinsdag een uur telefonisch. Inmiddels zijn er echter tegenstrijdige berichten. De NAVO meldt namelijk dat de troepen zich helemaal niet hebben teruggetrokken.

Updates onderaan

Hagel waarschuwde zijn collega dat de diplomatieke druk en economische sancties zullen toenemen door de aanwezigheid van Russische agressie in Oekraïne. Maandag maakte de Amerikaanse president Obama namelijk bekend meer sancties op te zullen leggen. Sjojgoe sprak op zijn beurt zijn zorg uit over de militaire acties van de VS en de NAVO-bondgenoten in het oosten van Europa.

De militaire oefeningen van de Russen waren volgens NOS-correspondent David- Jan Godfroid bedoeld de druk op de Oekraïense regering op de voeren:

Ze hebben hun spierballen laten zien en Kiev weet nu dat de Russen er klaar voor zijn om op te treden als ze dat nodig vinden.

Hoewel er nog duizenden soldaten achterblijven in het grensgebied, ziet Godfroid het als een teken van Rusland ‘dat ze Oekraïne niet militair willen binnenvallen’. ‘Maar’, stelt de correspondent, ‘laten we maar eens kijken of ze zich echt terugtrekken’.

Ook de EU gaat nog meer sancties tegen Rusland opleggen. Maandag zijn de namen bekend gemaakt van de vijftien Russen die door de maatregelingen worden getroffen. Onder andere de vicepremier Dmitri Kosak, het hoofd van de geheime dienst, Igor Sergoen en de vicevoorzitter van het Russische parlement, Ludmila Shetsova staan op de lijst. Maar ook Denis Pushilin, de  woordvoerder van de pro-Russische betogers in Donetsk. 

Volgens de EU worden deze mensen verantwoordelijk gehouden voor “het ondermijnen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne”. Reizen naar de 28 lidstaten zit er niet meer in en hun tegoeden, die ze in de EU hebben, worden bevroren.

Maar Rusland slaat terug. Het Russische staatsbedrijf Gazprom, tevens Ruslands grootste gasleverancier, waarschuwt dat als er meer sancties worden opgelegd, dit invloed kan hebben op de handel tussen Rusland en Europa. Doordat internationale investeerders in Rusland hun vertrouwen verliezen, kunnen de aandelen in het bedrijf dalen, schrijft het gasbedrijf dinsdag in een financieel rapport. Als dat gebeurt kan het zijn dat Gazprom de gaskraan naar Europa – al dan niet gedeeltelijk – dicht draait, schrijft de Volkskrant.

Vrijdag komen Rusland en Europa bij elkaar in Warschau om over de doorvoer van gas van Rusland naar Europa. Die loopt via Oekraïne. Europa wil de garantie van Rusland dat de levering van gas geen gevaar loopt.

Update dinsdag 14:45 uur
Honderden pro-Russische activisten, onder leiding van ongeveer 20 jongeren, proberen het hoofdkantoor van de stad Luhansk in het oosten van Oekraïne over te nemen. De activisten zijn gewapend met metalen staven, meldt BBC. Meer informatie volgt.

Update 13.30 uur
De NAVO ziet geen tekenen dat Russische militairen bij de grens met Oekraïne zich daadwerkelijk terugtrekken. Dat meldt onder meer de Volkskrant. Een functionaris van het bondgenootschap:

We blijven er op aandringen dat Rusland al zijn troepen terugtrekt bij de Oekraïense grens. We hebben momenteel geen informatie die er op wijst dat Russische troepen zich terugtrekken van de Oekraïense grens. We blijven er op aandringen dat Rusland zich houdt aan de Genève-overeenkomst en zijn troepen aan de Oekraïense grens terugtrekt om de diplomatie en dialoog te bevorderen.”

De zelfbenoemde burgemeester van de Oost-Oekraïense stad Slovjansk, Vjatsjeslav Ponomarev,  heeft inmiddels aangekondigd niet te willen onderhandelen over de gevangengenomen OVSE-waarnemers. Pas als de EU de sancties tegen Oekraïense rebellenleiders intrekt, wil hij in gesprek. 

NOS: Rusland: oefening beëindigd 
Volkskrant: Dit zijn de Russen die getroffen worden door nieuwe sancties van de EU

cc-foto: AFP PHOTO / SERGEY BOBOK

Geef een reactie

Laatste reacties (134)