Laatste update 22 februari 2018, 00:09
40

Pro-Trump-trollen vallen massaal overlevende bloedbad Florida aan

Na de massamoord op de school in Florida afgelopen week, draaiden trollen op sociale media overuren om het debat over de wapenhandel in de Verenigde Staten te beïnvloeden. Daarbij werd één persoon het voornaamste doelwit van een uitgebreide lastercampagne: David Hogg, een van de scholieren die het drama overleefde en zich ontpopte als een van de voornaamste woordvoerders tegen het wapenbeleid en de Amerikaanse president Trump.

De twitteraccounts, overwegend bestaand uit bots – accounts die onder een valse naam op grote schaal geautomatiseerde berichten de wereld in sturen – worden gelinkt aan een Russische actiegroep. Vooral Hogg moet het ontgelden. Zo wordt over hem beweerd dat hij niet op de school in Parkdale zat, dat hij als zoon van een oud-FBI-agent uit rancune richting Trump handelt, of dat hij in dienst zou zijn van media als CNN. Extreemrechtse websites als The Gateway Pundit en True Pundit gaan gretig met de verhalen aan de haal, net als de uitgesproken pro-Trump complotsite Infowars en zelfs in Nederland bracht de NOS de berichten over Hogg als een reële optie. ‘Ooggetuige of acteur? Twijfels over scholier na schietpartij’ schreef de NOS, een kop die na een stortvloed van kritiek op sociale media werd aangepast, net als de inhoud van het bericht zelf.

Hogg ontpopt zich sinds het bloedbad op zijn school als een van de voornaamste pleitbezorgers van strengere wapenwetten. Tijdens de schietpartij wist hij zich in een kast te verstoppen en filmde en interviewde daar doodsbenauwde medeleerlingen. Die beelden gebruikt Hogg nu om zowel politici als voorstanders van het vrije wapenbezit te laten zien hoe het voor kinderen is wanneer zich zo’n drama op hun school ontvouwt.

Hamilton 68, een team Amerikaanse en Duitse onderzoekers dat zich bezighoudt met de invloed van Russische bots op het democratisch proces, ontdekte dinsdag dat de naam plots Hogg veruit het meest gebruikt werd door de accounts die door hen wordt gemonitord. Het aantal tweets met die naam nam met meer dan 8000 procent toe. Ook de termen ‘David’ en ‘survivor’ stegen rap in aantal. De lasterlijke berichten over Hogg werden massaal gedeeld door Pro-Trump accounts op Twitter, wat tot duizenden retweets leidde. Ook Donald Trump jr. deelde gretig een verhaal van de site True Pundit, waarin werd verteld dat Hogg in werkelijkheid voor CNN werkte.

Twitter is niet het enige medium waar de naam van Hogg massaal door het slijk wordt gehaald. Ook op videoplatform YouTube is een forse campagne bezig. Een video waarin Hogg ervan wordt beschuldigd een acteur te zijn was dinsdag een tijdlang “trending”, tot YouTube de clip verwijderde. Het origineel in elk geval, andere accounts hebben het filmpje inmiddels overgenomen. Wie op YouTube op naam van David Hogg zoekt, vindt in eerste instantie vooral complottheorieën.

In de Verenigde Staten lopen momenteel meerdere onderzoeken naar de manier waarop Russische hackers de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben beïnvloed. Binnen dat onderzoek komt ook de rol van sociale media sterk naar voren. Een week geleden waarschuwde de directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten Dan Coats er nog voor dat er geen twijfel over bestaat dat de Russen ook de Congresverkiezingen in november zal proberen te beïnvloeden. Tijdens een hoorzitting voor het Congres in Washington zei hij: ‘We gaan er vanuit dat Rusland propaganda, sociale media, stropoppen en andere manieren van misleiding zal inzetten op de sociale en politieke breuken in de Verenigde Staten verder uiteen te rijten.’

Bron: De Morgen / Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (40)