65

Probleemjongeren schrijven zich massaal uit bij gemeente

Jongeren hopen zo schulden en justitie te kunnen ontlopen ... Gevolgen zijn niet te overzien

Jongeren die in de problemen zitten, schrijven zich massaal uit bij de gemeente om zo van deurwaarders en justitie af te komen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een onderzoek van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Zo zou het alleen in Amsterdam al om 2900 jongeren van tussen de 18 en 23 jaar gaan.

Ook jongeren in steden als Rotterdam, Utrecht en Zoetermeer zouden zich massaal uitschrijven. Buiten Amsterdam is echter nooit onderzoek gedaan, waardoor het onduidelijk is om hoeveel jongeren het exact gaat.

Niet alleen de jongeren zelf nemen het initiatief, maar ook ouders schrijven hun kinderen vaak uit, wanneer de kinderen bijvoorbeeld worden verdacht van een misdrijf. Zo kunnen ze voorkomen dat agenten over de vloer kunnen komen. Als de kinderen schulden hebben, voorkomen ze zo dat ze voor de schulden van de kinderen opdraaien.

De gevolgen van uitschrijven worden vaak echter vergeten. De jongeren glijden hierdoor steeds verder af. Sommige kinderen blijven alsnog bij de ouders wonen, maar anderen gaan uit huis, slapen op wisselende adressen bij familie en vrienden. Veel van de jongeren zijn al vaker in aanraking geweest met justitie, of hebben psychische problemen.

Door niet ingeschreven te staan bij een gemeente, kunnen de jongeren helemaal vastlopen: ze kunnen geen identiteitsbewijs meer krijgen, geen toeslagen of uitkeringen. Ook een opleiding volgen kan niet meer. Bovendien lopen de gemaakte schulden alleen maar op.

RTL Nieuws: Probleemjongeren duiken massaal onder

cc-foto: TijsB

Geef een reactie

Laatste reacties (65)