12

‘Problemen bij Belastingdienst houden nog jaren aan’

Staatssecretaris Wiebes: Pas over vijf jaar zijn eerste tekenen van vernieuwing zichtbaar

De Belastingdienst is toe aan een hoop technische en systematische vernieuwing. Op het gebied van automatisering is het een grote puinhoop, zo bleek eerder. Maar, laat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) weten, de oplossing laat nog zeker jaren op zich wachten.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt de staatssecretaris dat de noodzakelijke verbeteringen op het gebied van automatisering en het uitvoeren van toeslagen nog zeker vijf jaar op zich laten wachten. In zijn brief presenteert Wiebes zijn ‘verbeterprogramma’. In een toelichting zegt hij maandag dat hij de eerste resultaten pas over vijf jaar verwacht.

Partijgenoot Frans Weekers stapte begin februari op nadat grootschalige problemen met het toeslagenstelsel bij de Belastingdienst aan het licht waren gekomen. Wiebes nam van hem het stokje over en concludeert na zijn eerste maanden op het departement dat ‘het probleem niet alleen bij de Belastingdienst ligt, maar ook daarbuiten’. Volgens hem zijn de huidige problemen ingegeven door de complexiteit van fiscale wetgeving, in combinatie met haperende ict-processen.

Wiebes:

Ik heb niet één knop gevonden waarmee ik de boel kan veranderen. De Belastingdienst kan beter functioneren, als de dienst niet meer aanhoudend voor ondoenlijke opgaven wordt gesteld […] Ik hoop dat mijn voorstellen zo worden omarmd dat we de komende tien jaar niet weer voortdurend nieuwe veranderingen hoeven doorvoeren, zoals we in de afgelopen tien jaar hebben gedaan. Dat maakte het stelsel zo ingewikkeld.”

Sterk verouderd
Eén van de voorstellen van Wiebes is dat de ICT-processen moeten worden verbeterd. Ze voldoen nu niet aan de eiser die er aan worden gesteld. Volgens de staatssecretaris zijn de processen weliswaar solide, maar verouderd. Ze zijn “niet bestand tegen het huidige verandertempo”. Als voorbeeld geeft hij het systeem van belastinginnig. Gemiddeld wordt daarmee dagelijks 1 miljard euro verwerkt. “Dat stamt uit 1968 – nog van vóór de Maagdenhuisbezetting”, aldus Wiebes.

De VVD’er pleit daarnaast ook voor een vereenvoudiging van fiscale regelgeving. Daarom werkt hij aan een herziening van het belastingstelsel. Wat zijn nieuwe belastingplannen inhouden, wil hij nog niet bekend maken. Wel laat hij weten dat het een hervorming van jaren moet worden. “Ik wil het stelsel niet met een big bang veranderen.”

Update 14.30
Abvakabo FNV laat middels een reactie weten dat wat hun betreft de staatssecretaris de problemen bij de Belastingdienst voor zich uitschuift. “Wiebes gaat nauwelijks in op de problemen die nu spelen. Hij heeft het alleen over plannen voor de verre toekomst. De vraag is: wat doet Wiebes in de tussentijd”, aldus bestuurder Mieke van Vliet. “Wiebes meldt vandaag dat hij geen oplossing verwacht van een jarenlange stoelendans. Maar waarom wordt er dan momenteel gereorganiseerd? De uitspraak van de staatssecretaris staat lijnrecht op wat er nu gebeurt. De medewerkers moeten weten waar zij aan toe zijn.”

NRC: Wiebes: problemen bij fiscus duren nog jaren

Geef een reactie

Laatste reacties (12)