Laatste update 16:05
24

Problemen door aanhouden droogte nemen toe: lege tankstations, bedreigde oogsten

De komende twee weken blijft het nog zeer warm, meldt het AD. De temperatuur gaat stijgen tot 30 graden en regen valt er amper. Boeren vrezen de hittegolf.

Slecht nieuws voor boeren, want voorlopig blijft het gortdroog. Verhoef: ,,Hier en daar valt wat regen, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. We hadden ook niet eerder zo’n periode van droogte. Het wordt dit jaar zelfs droger dan in het recordjaar 1976.” De droogte vergroot de kans op berm- en andere natuurbranden, maar ook de aardappeloogst zal deze zomer forse klappen krijgen.

Een van de oogsten die acuut bedreigd wordt is die van de maïs:

Een van de getroffen ondernemers is veeteelthouder Henk Jolink. Op zijn akker in het Achterhoekse Drempt zijn de maisplanten amper een meter hoog en hebben ze onderaan bruine bladeren. ,,Ze horen nu dik twee meter hoog te zijn. Dan moet de loonwerker langzaam rijden met de hakselaar als hij de mais oogst. Hier kan hij met een flinke vaart doorheen. Vandaar dat dit race-mais wordt genoemd.”

Andere oogsten die al binnengehaald zijn, liggen veertig procent onder het gemiddelde. En het eind is niet in zicht: “Aardappelen, suikerbieten, alles zal minder zijn dit jaar.” Overigens is het rond deze tijd, ook wel de hondsdagen genoemd, vaak zeer warm.

Ondertussen komen ook tankstations in de problemen. Door de lage waterstand in de rivieren kunnen tankers niet helemaal volgeladen worden en er is groot tekort aan chauffeurs om het vervoer over de weg op te vangen, schrijft de NOS:

“Ik heb zelf een paar dagen zonder V-power gezeten”, zegt pomphouder Ewout Klok uit Hoogeveen. “Ik had gelukkig nog gewone brandstoffen als alternatief.” Klok is ook voorzitter van BETA, de branchevereniging van zelfstandige pomphouders. “Ik krijg vanuit het hele land meldingen van lege pompen. Sommigen zitten dagen zonder gewone benzine. Dat is echt vervelend, het kost je omzet.”

Andere landen kampen ook met problemen. In Zweden zijn de bosbranden van zo’n ongekende omvang dat ze niet meer geblust kunnen worden. Verschillende Europese landen hebben blusvliegtuigen naar het rampgebied gestuurd.

In Duitsland worden de komende week temperaturen tot 37 graden verwacht. In het zuiden van het land dreigen dit weekend hevige onweersbuien en enorme wateroverlast.

cc-foto: David van der Mark

Geef een reactie

Laatste reacties (24)