5

Proces Decembermoorden wordt hervat

Het Hof van Justitie in Suriname heeft besloten dat het proces over de Decembermoorden door moet gaan. Het Openbaar Ministerie had bezwaar ingediend tegen voortzetting van het proces door de krijgsraad, maar die claim is nu niet ontvankelijk verklaard. De krijgsraad mag doorgaan met de behandeling van de zaak, na de zoveelste vertraging in het proces, dat al meer dan negen jaar duurt.

De huidige president van Suriname, Desi Bouterse, had het OM opdracht gegeven om de vervolging te staken. Hij claimde dat de staatsveiligheid in het geding zou zijn, maar de rechters van de krijgsraad trekken zich niets aan van dat bevel.

In februari wilde militair aanklager zijn strafeis al uitspreken tegen de hoofdverdachte Desi Bouterse en de 24 anderen die verdacht zijn van betrokkenheid bij de Decembermoorden. Dat ging toen niet door omdat de krijgsraad de zitting moest verdagen vanwege de beroepszaak.

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse om het leven gebracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)