11

Proces: Italiaanse staat werd handlanger mafia

TV-serie De Octopus blijkt steeds meer documentaire ... Heldhaftige misdaadbestrijders verraden door politici

In Italië zijn twaalf mannen aangeklaagd voor een reeks mafia-misdaden. Onder de verdachten bevindt zich een voormalig minister van Binnenlandse Zaken. De zaak toont dat de populaire tv-serie uit de jaren 90, De Octopus, waarin nauwe banden tussen de georganiseerde misdaad en de hoogste machten uiteen gezet werden niet alleen een spannende thriller was, maar ook bijna een documentaire.

De aanklacht bevat een hele reeks bekende types misdrijven maar uit alles dampt een veel angstaanjagender beeld op, schrijft The Independent. Politici zijn keer op keer de mafia ten dienste geweest, zelfs toen de bendes een dodelijke jacht openden op de meest heldhaftige mafiabestrijders van de Italiaanse staat.

Wie de tijd bewust heeft meegemaakt, vergeet de dodelijke aanslagen op de vastbesloten onderzoeksrechter Falcone en even later zijn opvolger Borsellino, nooit meer. Beiden slaagden er in de mafia zware klappen toe te brengen maar moesten dat met hun leven bekopen. De zwaar beveiligde Falcone bijvoorbeeld werd opgeblazen met een krachtige bom die onder het wegdek verstopt was. De explosie was zo zwaar dat die geregistreerd werd door aardbevingsmeters. De aanslagen vormden onderdeel van een heftige terreurcampagne. Zo dreigden de criminelen eeuwenoude monumenten in Rome op te blazen als justitie de vervolging niet staakte. De mafia onder leiding van de gevreesde gangster Toto Riina wilde met de aanslagen laten zien dat de staat niet tegen de georganiseerde misdaad was opgewassen. 

Uit de stukken van dit proces blijkt dat hoogstaande politici het ondertussen op akkoordjes gooiden met de georganiseerde misdaad. Het is te bizar voor woorden: Falcone en Borsellino, die uitgroeiden tot ware volkshelden, werden verraden door de heersende macht. 

Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt bovendien dat een van de hoofdverdachten, de christendemocraat en voormalige minister van Binnenlandse Zaken Nicola Mancino (81), de Italiaanse president heeft getracht over te halen de vervolging tegen hem te staken. Dat is kennelijk mislukt. 

Een andere verdachte is de voormalige minister van Defensie Marcello dell’Utri, mede-oprichter van Forza Italia. Hij zou oud-premier Silvio Berlusconi hebben gechanteerd met onthullingen over diens banden met de mafia.

The Independent: Italian government in the dock as landmark Mafia trial begins

TV-serie De Octopus

cc-foto: Puffodrax Krant meldt aanslag op mafiabestrijder Falcone (1992)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)