10

Proces Morsi uitgesteld: 8 januari pas weer verder

Egyptes afgezette president Morsi aangeklaagd wegens aanzetten tot haat, geweld en moord

Maandag is het proces tegen de voormalige Egyptische president Morsi van start gegaan. Morsi is aangeklaagd voor het aanzetten tot moord en geweld. Na twee uur is het proces door de rechter stilgelegd omdat de voormalige president en andere aanhangers leuzen scandeerden. De zaak wordt vermoedelijk later op de dag hervat.


De oud-president en zijn familie erkennen de legitimiteit van de rechtszaak niet. Daardoor liep de rechtszaak eerder op maandag ook al vertraging op; Morsi weigerde het gevangenisuniform aan te trekken waarin verdachten voor de rechtbank moeten verschijnen.

Het is voor het eerst sinds zijn val dat Morsi in het openbaar verschijnt. Op 3 juli werd hij door het leger afgezet en vastgehouden op een geheime locatie. Voor de rechter verschijnt hij in een soortgelijke kooi als oud-president Mubarak destijds.

Samen met veertien andere leden van de Moslimbroederschap wordt Morsi vervolgd voor de dodelijke rellen die in december 2012 plaatsvonden bij het presidentieel paleis.

De veiligheidsdiensten en het leger zijn massaal op de been om te voorkomen dat demonstraties uit de hand lopen. Het proces zou eigenlijk plaatsvinden in een politieacademie ten zuiden van Caïro maar is verplaatst naar een andere academie. Vermoedelijk om plannen van demonstraties te dwarsbomen.

Morsi zit vast op een geheime locatie. De autoriteiten vrezen dat wanneer Morsi in een gevangenis wordt opgesloten, dit zal leiden tot eindeloze protesten.

Voor de ingang van het complex in Caïro staan ongeveer honderd pro-Morsi demonstranten. Zij noemen het afzetten van Morsi een staatsgreep en menen dat alles wat daarna is gebeurd ‘illegaal’ is. “Voor het eerst in 7000 jaar konden we een president kiezen, dat recht verdedig ik hier vandaag”, zei een vrouwelijke demonstrant tegenover NOS-correspondent Sander van Hoorn.

De zoon van de voormalige president, Osama Morsi, is zondagavond op het vliegveld in Caïro staande gehouden. Hij wilde naar Maleisië vliegen, maar werd bij de paspoortcontrole teruggestuurd; hij mag het land niet verlaten.

Update 12.30

Het proces tegen Morsi gaat 8 januari pas verder. Dat meldt althans het persbureau AFP maandagmiddag.

Journalisten aangevallen
Diverse cameraploegen en journalisten zouden bij de rechtszaal zijn aangevallen door pro-Morsi aanhangers. Volgens NRC-correspondent Gert van Langendoncfk worden de tv-wagens door betogers belaagd. Er zouden slechts 100 pro-Morsi aanhanger aanwezig zijn. Het aantal journalisten zou vele malen hoger zijn bij de rechtszaal. Bij het Grondwettelijk Hof zouden wel enkele duizenden mensen zijn.

Trouw: Rechter legt proces tegen Morsi stil

cc-foto: Jonathan Rashad

Geef een reactie

Laatste reacties (10)