9

Proces tegen Demjanjuk van start

Aanklagers krijgen het lastig in laatste grote naziproces tegen kampbeul

De zaak tegen Demjanjuk, die vandaag in München begint, is een van de laatste grote naziprocessen. Medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Nederlandse joden, luidt de aanklacht.

John Demjanjuk werd in 1920 geboren in Oekraïne en na de oorlog emigreerde hij naar Amerika. NOS-correspondent Margriet Brandsma beantwoordt op NOS.nl vijf vragen over de zaak-Demjanjuk.

De Nederlandse jurist Christiaan F. Rüter, deskundige op dit gebied, uitte eerder twijfels over het proces tegen de van oorsprong Oekraïense Demjanjuk. Als hij veroordeeld wordt, is het de vraag waarom duizenden Duitse kampbewakers niet zijn veroordeeld. En als hij niet wordt veroordeeld, zal de klacht luiden dat de Duitsers nog steeds nazi’s zijn.(NRC)

En is dit het laatste grote proces? Er leven – schreef het weekblad Die Zeit – in de VS, het land dat Demjanjuk aan Duitsland uitleverde, en ook elders, nog tientallen ’Demjanjuks’ – niet-Duitse handlangers van de SS: Russen, Hongaren, Litouwers, Roemenen, Joegoslaven. Maar Duitsland wilde ze niet hebben, met het formele argument dat ze geen Duits staatsburger waren en hun landen van afkomst wilden ze evenmin, bevreesd voor een gecompliceerde rechtsgang. (Trouw)

Zie ook het interview met hulpaanklager Paul Hellmann: “Demjanjuk is schuldig aan de dood van mijn vader.”

Geef een reactie

Laatste reacties (9)