735

Proces Wilders moet over met nieuwe rechters

Wrakingsverzoek toegewezen …  Getuige Jansen dineerde met rechter … PVV-voorman doet aangifte

Het proces tegen Geert Wilders, aangespannen wegens onder meer haatzaaien, moet helemaal opnieuw gevoerd worden. De wrakingskamer van de rechtbank keurde vanochtend een op het laatste moment door mr Bram Moszkowicz ingediend wrakingsverzoek goed.

UPDATE 16.10
Het wrakingsverzoek van Wilders en zijn advocaat is toegewezen. Hierdoor moet het hele proces opnieuw gevoerd worden met andere rechters. Dat meldt de NOS.

Volgens de wrakingskamer hebben de rechters niet duidelijk gemaakt waarom ze geen toestemming geven voor het opnieuw horen van arabist Hans Jansen als getuige. Opgeteld bij eerdere incidenten in de zaak is de schijn van partijdigheid gewekt, zo oordeelt de wrakingskamer. De verdediging wilde Jansen opnieuw horen omdat hij heeft gedineerd met raadsheer Tom Schalken, een van de rechters van het Amsterdams gerechtshof die het OM opdracht gaf de zaak tegen Wilders door te zetten. Dat diner vond plaats in mei, kort voordat Jansen door Schalken werd gehoord ter voorbereiding de rechtszaak.

De advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz, diende het verzoek tot wraking in vrijdagochtend op de laatste dag van het proces in. Donderdag rondde de Amsterdamse strafpleiter zijn pleidooi af. Vandaag was het de beurt aan de officier van justitie om het woord te nemen, waarna Wilders de gelegenheid kreeg om daarop te reageren.

Eerder beriep Wilders zich op zijn zwijgrecht. Wilders wil nu toch het laatste woord hebben en zal ingaan op het proces. Via twitter liet Wilders al weten de raadsman van de rechtbank Tom Schalken te beschuldigen van maffiapraktijken.

Update 19:00
Leendert Verheij, president van het Amsterdamse hof zegt dat Schalken niet heeft geprobeerd de verklaring van de getuige-deskundige Hans Jansen in het proces-Wilders te beïnvloeden. Dat meldt de Volkskrant. Na een gesprek met Schalken concludeert Verheij dat poging tot beïnvloeding ‘op geen enkele manier aannemelijk is geworden’.

Eerder:

Vandaag begint de laatste dag van het proces tegen Geert Wilders. De PVV voorman heeft zich de gehele procedure beroept op zijn zwijgrecht, maar neemt vandaag wel het laatste woord. De rechtbank buigt zich nu over een artikel van De Pers en een twitter-bericht van Wilders. Geert Wilders beschuldigt hierin raadsheer Tom Schalken van maffiapraktijken.

In een artikel van dagblad De Pers wordt beweerd dat Schalken de arabist Jansen probeerde “te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing Wilders voor de rechtbank te slepen”. Dit zou Schalken gedaan hebben tijdens een diner van een eetclubje waar beiden toe behoren.

In reactie op het artikel twittert Wilders:

Dagblad de Pers: Raadsheer Schalken van Hof Amsterdam probeert getuige-deskundige Hans Jansen tijdens diner te beïnvloeden. Maffiapraktijken.

Tegen raadsheer Schalken heeft Wilders nu aangifte gedaan bij de politie. Dat meldt de Volkskrant.

Trouw: Wilders: Maffiapraktijken bij raadsheer

NOS: Laatste zitting proces tegen Wilders

Wrakinsverzoek Wilders toegewezen

De Volkskrant: Moszkowicz wraakt rechtbank opnieuw

Wilders doet aangifte tegen rechter Schalken

Schalken heeft niet gepoogd te beïnvloeden

Geef een reactie

Laatste reacties (735)