Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Proefboringen na bezetting Greenpeace weer hervat

  •  
17-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-02-17 om 11.51.38
Nederland wil minder afhankelijk worden van aardgas. Met de aardbevingen in Groningen, die als gevolg van de gaswinning konden gebeuren, nog vers in het geheugen, zijn de proefboringen bij Schiermonnikoog op zijn minst opmerkelijk te noemen. De voorbereidingen hiervoor werden vrijdag even stilgelegd, omdat Greenpeace-actievoerders het boorplatform, zo’n 20 kilometer ten noorden van het eiland, hadden bezet. Het is de bedoeling dat de voorbereidingen dit weekend gewoon weer verder gaan.
Greenpeace vindt het onbegrijpelijk dat er wordt gezocht naar nieuwe gasvoorraden, terwijl Nederland juist minder afhankelijk wil worden van aardgas.
Eerder besloot minister Wiebes (Economische Zaken) het advies om de gaswinning in Groningen te verlagen naar 12 miljard kubieke meter per jaar over te nemen. Hoe lang dat ‘zo snel mogelijk’ zal zijn, kon hij niet zeggen; daarover informeert hij eind maart de Tweede Kamer. De huidige gaswinning staat op 21,6 miljard kubieke meter. Bij het advies is alleen gekeken naar de veiligheid van de Groningers, niet naar het aantal kubieke meter dat in Nederland gebruikt wordt. Volgens de Gasunie, die het gasnetwerk beheert, is bij een zachte winter 14 miljard kubieke meter nodig en bij strenge winters 27 miljard.
Na de bezetting zijn negen activisten opgepakt, omdat ze te dichtbij het boorplatform zijn gekomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.