53

‘Project X Haren leek me een leuke grap’

Hoe een winkelbediende uit Nieuw-Zeeland duizenden jongeren naar Haren kreeg

De 21-jarige Jesse Hobson uit Christchurch in Nieuw-Zeeland is een van de twee mensen die de event-pagina van Project X beheren. Joop interviewde hem. Hoe raakte hij hier bij betrokken?

In de media werd de afgelopen dagen voortdurend gemeld dat de 16-jarige Merthe uit Haren ‘vergeten’ was haar uitnodiging voor een verjaardagspartijtje via Facebook op ‘privé’ te zetten. En dat die fout de oorzaak zou zijn voor het drama dat zich twee weken later voltrok in het Groningse dorp. Dat is slechts een klein deel van het verhaal. Merthe heeft het zogeheten ‘event’ vrijdag 7 september binnen een paar uur weer verwijderd. Volgens de uitleg van de ouders had een ‘vriend van een vriend’ in de tussentijd 500 mensen uitgenodigd.

De verwijdering hielp niet, anderen maakten het event doelbewust opnieuw aan, nu onder de naam ‘Project X Haren’. Een van die online organisatoren is Jesse Hobson, die letterlijk aan de andere kant van de wereld woont.

Hobson werkt in een winkel, 40 kilometer buiten Christchurch. Aan de telefoon erkent hij dat hij beheerder is van de Facebook-pagina. Hoe raakte hij daarbij betrokken?

“Ik zag een paar weken terug een oproep op een site van iemand die op zoek was naar mensen buiten Nederland om een event-pagina á la Project X op Facebook aan te maken. Dat leek me wel leuk dus heb ik gereageerd. Er kwam nog een ander bij, iemand die zich Ibe Der Fuhrer noemt, een fake-naam kennelijk.”

Hobson wil niet zeggen op welke site de oproep werd gedaan. Hij weet ook niet door wie. “Hij noemde zich Peter Peterson, duidelijk een fake-naam en verwijderde kort daarop zijn profiel van Facebook.” Die fake-naam wordt bevestigd door de cache van Google waar nog een deel van de oorspronkelijke event-pagina staat. Peter Petersen is overigens ook de naam van een lagere school in Haren.

Hobson mobiliseerde zelf niemand. Dat was ook niet nodig. Iedereen die op een uitnodiging van een Facebook-event ingaat kan vervolgens zijn of haar vrienden eveneens uitnodigen. Zo ontstaat al snel een sneeuwbaleffect. Project X Haren telt nu meer dan 200.000 genodigden.

Hobson werd in de voorbije dagen niet door de autoriteiten van Haren gecontacteerd, wel door anderen, waaronder Merthe, die hem verzochten het event te verwijderen. Hij weigerde. “Het leek me gewoon leuk, zo’n feest, een beetje lol trappen.”

Op de event-pagina van Project X wordt gelinkt naar Merthe en een jongen met de toevoeging “Dus deze mensen vragen mij terug te trekken, geen hahaha: kunt u eat shit”. Hobson bekent dat hij deze tekst er zelf op heeft gezet. “Ik heb het vertaald via een web-service, maar toen was ik dronken.” Hij grinnikt, zoals regelmatig tijdens het interview.

Heeft hij enig idee van de gevolgen? “Ik heb inmiddels wat videobeelden gezien. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Heel jammer dat het zo is gegaan.”

De Facebook-pagina wil hij niet verwijderen. “Mensen kunnen me zo contacteren.” Wil hij graag beroemd zijn? “Nou, nee.” Hij grinnikt weer.

Hobson is eerder gebeld over de kwestie. Een beller gaf zich uit voor iemand van de PVV (Freedom Party) en zei dat hij uitgeleverd gaat worden. De winkelbediende die nooit in Nederland is geweest, noch plannen daartoe heeft, vreest dat niet. “Maar ik verwacht wel dat ik de politie aan de deur ga krijgen.” Of hij niet bang is de Julian Assange van de Facebook-parties te worden? “Nee, die heeft wel wat meer gedaan dan ik.”

Hobson hoeft vooralsnog niets te vrezen. Een woordvoerder van de Groningse politie verklaarde maandag tegenover Joop dat er geen onderzoek wordt gedaan naar degenen die Project X online organiseerden. In Duitsland is eerder de schade van dergelijke oproepen wel op de online initiatiefnemers verhaald.

Volgens Hobson is het de eerste keer dat hij zoiets deed en is hij ook niet van plan dit te herhalen. Hij ontkent een troll te zijn, een plaaggeest die op internet voortdurend mensen treitert. Zijn profiel en andere, zichtbare, online activiteiten wijzen daar trouwens ook niet op. 

Dat ligt geheel anders bij zijn partner in crime Ibe DerFührer. Sinds dinsdagavond is zijn anonieme profielpagina getooid met een hakenkruis. Op 7 januari schreef hij dat hij ‘joden wil doden’. Volgens het profiel verbleef hij in Berlijn maar dat zegt niets, op Facebook is een locatie eenvoudig te vervalsen.

Ibe is onder meer actief in de Facebookgroep ‘Cancer is funny because people die’. In die groep wordt de draak gestoken met beelden en verhalen van kankerpatiënten. Duizenden Facebook-gebruikers hebben tevergeefs getracht de ‘community’ te laten verwijderen.

De groep lijkt vooral bedoeld om anderen kwaad te maken, een favoriete bezigheid van trollen. Eerder dit jaar spoorde de BBC zo’n beruchte troll op die met grote regelmaat rouwpagina’s beklad. Die beelden geven een zeldzaam inkijkje in de persoon achter dergelijke internetacties, voor wie zich afvraagt wat voor iemand er lol in heeft anderen doelbewust leed te bezorgen.

Update: Vandaag was de gewraakte eventpagina op Facebook even offline maar inmiddels weer zichtbaar.

Zie ook: Maker Project X Haren-teaser: ‘Media maakten het groot’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)