285

Project X Haren mondt uit in ‘slagveld’

Update: Zo'n 10.000 mensen komen af op feestje dat niet bestaat ... 29 licht gewonden, 25 arrestaties ... Schade loopt in de miljoenen: geplunderde winkels, gesloopte politieauto's en ambulances ... PvdA en VVD: Relschoppers moeten opdraaien voor de schade ... Ook aanhoudingen in Schiedam vanwege Project X

Het niet bestaande Sweet-Sixteenfeestje van een meisje in Haren is uitgelopen op een flinke chaos. In eerste instantie leek de situate rustig te verlopen, maar uiteindelijk moest de ME toch ingrijpen. NOS op 3 heeft het over een slagveld. Van de 30.000 mensen die zich op Facebook voor het feestje hadden aangemeld, kwam volgens de politie ongeveer 10 procent opdagen. Auto’s staan in de fik, een Albert Heijn supermarkt is geplunderd en tuinen en schuren zijn platgetrapt. Een politiewoordvoerder meldt dat 25 arrestaties zijn verricht, 29 mensen raakten gewond.

Het 15-jarige meisje Merthe uit Haren had via Facebook haar vrienden uitgenodigd voor haar verjaardagfeestje, maar vergat het evenement privé te maken. Een grappenmaker ging er mee aan de slag. Zo werden, geïnspireerd op de film Project X waar een tienerfeestje op dezelfde manier uit de hand loopt, duizenden mensen uitgenodigd voor het feest. 

Verslaggever Bas van Sluis van Dagblad van het Noorden meldt in Eén voor de Verkiezingen dat er in Haren nu verschillende winkels worden geplunderd. Ook politie auto’s zijn vernield. Onder de groep relschoppers herkende hij een aantal hooligans van FC Groningen. Volgens hem sloeg om 20.50 de vlam in de pan. “Binnen vijf seconden vlogen dranghekken door de lucht en was het hek van de dam.” Hij meent dat er voldoende ME’er aanwezig was. 

Het begin van de avond verliep nog rustig. De politie had de straat van het meisje afgezet en leidde feestgangers naar nabij gelegen sportvelden. Toch moest de ME later op de avond charges uitvoeren nadat met flessen, stenen en vuurwerk werd gegooid. Ook hulpverleners werden met straatstenen bekogeld. 

De familie van Merthe en de burgemeester maken zich al meer dan een week zorgen over het niet bestaande feestje. Ze grepen de media-aandacht uiteindelijk aan om mensen op te roepen niet naar Haren te gaan. Toch kwamen duizenden jongeren op het feest af. De Volkskrant schrijft: 

Niet alleen in de buurt van de afgesloten Stationsweg in Haren is het onrustig. Ook op andere plaatsen in het dorp is de sfeer soms grimmig. Zo hebben zich enkele honderden jongeren verzameld op de hoek van de Kerkstraat en de Rijksstraatweg. Sommigen hangen in lantaarnpalen of staan op daken. Ook lopen jongeren met kratten bier rond. De mobiele eenheid heeft ook op deze locatie een charge uitgevoerd. Sommige automobilisten die op de doorgaande weg passeren, zouden zijn belaagd.

Update 23.10

De politie in Schiedam heeft zaterdagavond een aantal verdachten gearresteerd die samenschoolden. De groep had zich via een oproep onder de naam ‘Project X’ op social media verzameld. Ze kwamen samen bij metrostation Vijfsluizen, scandeerden leuzen en staken vuurwerk af. De politie koos ervoor ‘met de geweldplegingen van Haren vers in het geheugen’ om in te grijpen. De jongeren werden preventief gefouilleerd waarna een aantal werd meegenomen naar het bureau.  

Volkskrant: Project X Haren mondt uit in chaos: ‘het is een slagveld’

Geef een reactie

Laatste reacties (285)