27

Prominente Amerikaan helpt Khadaffi

VIDEO: David Welch en afgevaardigden van het Libische regime ontmoetten elkaar begin augustus in Caïro

Terwijl door Amerika gestuurde NAVO-troepen in Libië de oorlog tegen Khadaffi voerden, hadden invloedrijke Amerikanen gesprekken met leden van het regime over hoe zij de macht konden behouden. Al Jazeera verslaggever Jamal Elshayyal vond deze informatie in geheime documenten in het plat gebombardeerde kantoor van de Libische geheime dienst.


Een opvallend document is die van 2 augustus 2011 van een overleg in Caïro. Daar hadden afgevaardigden van het Libische regime gesprekken met de Amerikaanse voormalige diplomaat David Welch, adviseur van de Amerikaanse regering Bush. Tijdens die bijeenkomst zou Welch verteld hebben hoe Khadaffi’s team de propaganda oorlog kan winnen en Amerika en de NAVO kan verslaan.

Welch gaf onder andere het volgende advies:

Alle informatie die gerelateerd kan worden aan Al Qaida of andere extremistische groepen moet opgespoord worden en bij de Amerikaanse regering terecht komen, maar alleen via de intelligentie afdelingen van Israël, Egypte, Marokko of Jordanië. Alleen dan zal Amerika luisteren. Het is beter dat deze informatie hen bereikt alsof het lijkt alsof dat de originele bron is.

De Amerikaan werkt nu voor de multinational Bechtal waarvoor hij veel in het Midden-Oosten is. De gesprekken met de leden van het Khadaffi regime vonden plaats in het Four Seasons Hotel in Caïro, een paar straten verwijderd van de Amerikaanse ambassade. Volgens de geheime documenten gaf hij de afgevaardigden ook het advies misbruik te maken van de huidige onrust in Syrië.

“Je moet gebruik maken van de situatie in Syrië omdat Washington hier een dubbel standaard hanteert.” Volgens Welch zou Khadaffi in de propaganda oorlog moeten benadrukken dat Amerikanen willekeurig zijn omdat ze niet in Syrië zijn binnengevallen, maar wel in Libië.

Uit de documenten blijkt dat Welch zei dat Khadaffi uiteindelijk zal moeten afstappen, maar geen afstand hoeft te doen van al zijn krachten. Een advies dat in schril contrast staat met het beleid van het Witte Huis dat op dat moment stelde dat Khadaffi afgezet moet worden. Uit het document blijkt dat Welch beloofde alle informatie door te spelen aan de Amerikaanse regering, het congres en andere invloedrijke personen.

Al Jazeera: Secret files: US officials aided Gaddafi

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (27)