150

Prominenten nemen stelling tegen antisemitisme

Expliciet gesteld dat dit geen steunverklaring aan Israël is ... Ook Wilders benaderd, maar naderhand toch niet door het CIDI opgenomen

Bekende Nederlanders hebben zich in een paginagrote advertentie in De Telegraaf uitgesproken tegen het toenemende antisemitisme in ons land. “Kritiek op Israël? Oké. Jodenhaat? Nee!”, schrijven zij op de achterzijde van de krant.

Dat schrijft de NOS. Onder andere Wouter Bos, Louis van Gaal, Jan Peter Balkenende, Youp van ’t Hek, Jan Marijnissen, Shirin Musa, Peter R. de Vries en Gerrit Zalm roepen op antisemitisme onder geen enkele voorwaarde te tolereren:

In Nederland moet iedereen veilig en in vrede kunnen wonen, ook de Nederlandse Joden. Ongeacht wat er in Israël gebeurt. De strijd tussen Israël en Hamas wordt steeds vaker ook in Nederland ‘uitgevochten’. Sommige demonstranten roepen hardop ‘Dood aan de Joden’. Dit moet nu stoppen.

In de advertentie wordt benadrukt dat ze hiermee geen steunverklaring aan Israël geven.

Ook de namen van een aantal fractievoorzitters uit de Tweede Kamer prijken op de lijst. Opvallende afwezige daarbij is Geert Wilders. Initiatiefnemer CIDI had hem wel benaderd, maar besloot later alsnog zijn naam niet op te nemen. Esther Voet van het CIDI zegt in de Volkskrant dat dat besluit is genomen na Wilders’ kritische reactie op de conclusies van een bijeenkomst van Joodse organisaties in het Catshuis over het oplaaien van antisemitisme in Nederland naar aanleiding van de oorlog in Gaza. Wilders sprak van een ‘flutverklaring’.

In die verklaring stelden de Joodse organisaties, waaronder het CIDI, en het kabinet dat ‘we er met elkaar voor verantwoordelijk zijn dat conflicten die zich elders in de wereld afspelen niet leiden tot oplopende spanningen en conflicten tussen bevolkingsgroepen in onze Nederlandse samenleving’. Dat ging Wilders niet ver genoeg, omdat niet pecifiek ‘de islam’ werd veroordeeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (150)