Laatste update 12:36
60

Propagandaoorlog tegen ‘Pinokkio-pers’ en vluchtelingen

Hoe de Duitse variant op de PVV de media en het publiek manipuleert

De AfD – Het Alternative für Deutschland, de Duitse evenknie van de PVV – zet zich voortdurend af tegen wat zij de Lügenpresse noemen, of de Pinokkio-pers, maar schotelen tegelijkertijd journalisten de een na de andere leugen voor. Op lompe wijze proberen ze keer op keer de media te manipuleren.

Zoals een week geleden, toen de lokale AfD in Nürnberg een vervalste krantenkop van de Münchener avondkrant de wereld in hielp. Dat ging om een aanslag in de wijk Milbertshofen in München. Jongeren wilden er een toekomstige opvanglocatie voor vluchtelingen in brand steken. Snel werd het valse bericht de wereld in geholpen dat het om een vergeldingsactie zou gaan, nadat vluchtelingen een van de betrokken Duitse jongeren had aangevallen. En niet alleen dat: volgens het vervalste bericht zouden de daders uit extreemlinkse hoek komen. Het bericht werd 1300 keer gedeeld op Facebook.

Bij het ageren tegen opponenten, met name als het gaat om vluchtelingen en vluchtelingenhulp, is alles geoorloofd, zo blijkt uit een interne memo van de AfD die in handen is van mediaportaal kress.de. In een notitie naar de partijleden schrijft politiek leider Frauke Petry dat objectief geformuleerde verklaringen aan de pers ontmoedigd worden. Om de boodschap van de AfD onder de mensen te brengen adviseert Petry: ‘Om de aandacht van de media te krijgen, zijn dramatische en provocerende uitspraken van essentieel belang.’

cc-foto: Roberta Cortese
cc-foto: Roberta Cortese

Geloofwaardigheidsprobleem
De AfD beschuldigt de pers voortdurend van manipulatie, maar weigert zelf juiste informatie te verstrekken. Het werpt de vraag op: wie heeft er eigenlijk een geloofwaardigheidsprobleem? De pers, zoals de AfD graag beweert, of de AfD zelf? De partij probeert steeds weer de media voor haar karretje te spannen om te provoceren. Pas later, als de ophefbom al is gebarsten, krabbelen ze heel voorzichtig terug en beschuldigen ze de media van verkeerd citeren.

Dat gebeurde bijvoorbeeld in februari toen Petry zelf in een interview met de Mannheimer Morgen zei dat wat haar betreft de politie met scherp op vluchtelingen mocht schieten. Na een storm van protest en verontwaardiging zei ze later dat ze moedwillig verkeerd geciteerd was. Geen sprake van, aldus de Mannheimer Morgen. ‘Het is goedkoop populisme van de AfD-baas om journalisten verdacht te maken,’ voegde ook de voorzitter van de Vereniging van Duitse journalisten later toe.

Op de dag van Petry’s gewraakte uitspraken herhaalde ze het zelf namelijk nog een keer in een interview met de Rhein-Zeitung. Maar volgens de AfD werden ook daar haar woorden verdraaid. Het zou slechts gaan om een ‘uiterst middel bij grensovertredingen’, aldus Petry die vervolgens eigenhandig het interview herschreef. ‘Opeens ging het niet meer om het gebruik van vuurwapens door politie, maar om “gepast geweld” door grenswachten,’ schreef hoofdredacteur Christian Lindner in een begeleidende tekst bij het interview.

Vluchtelingen en vuurwapens in één zin, het viel uitstekend bij de aanhangers van de AfD. Het doel was bereikt. Haatzaaien, provoceren, vervalsen, om vervolgens te zeggen dat het allemaal uit context was gerukt. De werkwijze van de AfD in optima forma.

Schizofreen
‘De verhouding van de AfD met de media is behoorlijk schizofreen,’ zegt mediawetenschapper Sascha Michel. ‘Aan de ene kant is het Lügenpresse dit, Pinokkio-pers dat, maar aan de andere kant bieden AfD-politici zichzelf voortdurend aan voor interviews.’

Dat de AfD niet zonder de o zo gehate media kan werd ook duidelijk toen afgelopen november de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine (FAS) schreef dat de mix van AfD en Pegida een ‘nieuwe volksbeweging’ was, waarbij werd gewaarschuwd voor het gevaar van deze ‘burgeroorlogspartij’.

Juist de kritiek van de toch als rechts-conservatief geldende FAS kwam onverwacht en bijzonder ongelegen. Petry haastte zich om op Twitter schande te spreken van ‘zoveel kwalijke linkse propaganda’. Volgens Petry ging het, hoe kan het ook anders, om haatzaaien tegen de AfD van het hoogste niveau. De AfD is immers, aldus de AfD zelf, altijd het èchte slachtoffer.

Politieke paria’s
Woensdag werd bekend dat twee Europarlementariërs van de AfD, Beatrix von Storch en Marcus Pretzell, uit de ECH-coalitie zijn gezet. De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers is een antifederalistische en conservatieve fractie in het Europees Parlement. In een verklaring schrijft de fractie: ‘Het bestuur van de ECH is bijeengekomen en heeft de AfD-leden verzocht uiterlijk voor 31 maart de fractie te verlaten. Zo niet, dan zullen zij bij de volgende vergadering op 12 april formeel worden verwijderd’. De beslissing volgt nadat Von Storch de uitspraken van Frauke Petry herhaalde dat er met scherp op vluchtelingen geschoten mag worden.

Het verwijderen van de AfD-leden heeft voor de 76 parlementariërs tellende coalitie geen gevolgen, zo zegt een woordvoerder. De ECH blijft ook zonder de Duitse populisten de twee-na-grootste fractie in het Europarlement. Von Storch zegt zich niet bij de verwijdering uit de coalitie neer te leggen. Volgens haar is de beslissing genomen door een minderheid en is het een onderonsje geweest tussen Angela Merkel en David Cameron. Volgens de AfD hoort dit allemaal bij een plan van Merkel om de AfD te saboteren.

Bron: HuffPost.de
cc-foto: Jonas Bengtsson

 

Geef een reactie

Laatste reacties (60)