18

Protest Egypte loopt uit op bloedbad

Al Jazeera meldt 120 doden, 4500 gewonden

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn tientallen doden gevallen bij protesten in Egypte. De Moslimbroederschap spreekt van meer dan 100 doden, maar ook het staatspersbureau Mena meldt al 75 dodelijke slachtoffers. Al Jazeera telde er zelfs 120. Ook raakte zo’n 4500 mensen gewond.


Een groot deel van de onlusten vond plaats in Caïro, in de omgeving van het bekende Tahrirplein, maar ook in Alexandrië werden doden gemeld. Hulpdiensten zijn de hele nacht bezig geweest met het verzorgen van de vele gewonden. Het geweld zou voornamelijk door de politie, tegen protesterende burgers zijn ingezet, al zijn er ook enkele berichten over bewapende Morsi-aanhangers gemeld.

Aanhangers van de afgezette en van spionage beschuldigde Morsi protesteerden tegen de staatsgreep van het leger en de vervolging van hun partijleden. Maar ook tegenstanders van de Moslimbroederschap, de partij waar Morsi uit voortkomt, veroordelen de acties van het leger en vrezen een terugkeer van de militaire dictatuur. Sinds hij werd afgezet zijn er vrijwel dagelijks protesten in Egypte.

Morsi was de eerste democratisch gekozen President die Egypte ooit gehad heeft en kwam aan de macht nadat Hosni Mubarak in 2011 werd afgezet. De laatste tijd zijn er vanuit Egypte veel berichten over oud-bewindsleden van Mubarak, die hun oude posities weer innemen, met steun van het leger.

Adly Mansour, de interim-president van Egypte, werd door datzelfde leger in het zadel geholpen, maar heeft vooralsnog weinig van zich laten horen. Hij heeft officieel de taak gekregen om het land en de grondwet voor te bereiden op nieuwe verkiezingen, die volgend jaar zouden moeten plaatsvinden.

Voor de laatste updates uit Egypte, volg Quentin Sommerville, Esther Meerman of natuurlijk onze eigen Brenda Stoter.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)