13

Protest gepland bij bezoek Israëlische minister aan Nederland

Bezoek komt daags voor vergadering van de Commissie Buitenlandse Zaken over rapport Goldstone, dat oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog beschrijft.

Woensdag bezoeken de Israëlische minister Avignor Lieberman de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Verschillende organisaties, waaronder het Nederlands Palestina Komitee (NPK), hebben opgeroepen tot protest.

Lieberman en zijn onderminister Danny Ayalon zullen woensdag onder meer gesprekken voeren met minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en leden van de Tweede Kamer. Aansluitend houdt Lieberman een lezing georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Het Nederlandse Palestine Komitee (NPK) vreest dat Lieberman de Kamerleden waarmee hij spreekt, wil overtuigen van het feit dat “Israël in december 2008 in de dichtbevolkte strook van Gaza niet anders kon doen dan vele burgers en burgerinfrastructuur raken, zogenaamd omdat het zichzelf moest verdedigen tegen Palestijnse raketaanvallen.”

Israël pleit er momenteel voor het oorlogsrecht te veranderen, zodat het in de toekomst niet meer in de beklaagdenbank hoeft te staan. “Het gesprek met de Commissie Buitenland is niet meer en niet minder dan een lobbygesprek waarin Israël zichzelf zal proberen vrij te pleiten”, aldus het Palestina Komitee.

Lieberman legt zijn bezoek aan Den Haag af daags voor de vergadering van de Commissie Buitenlandse Zaken over het rapport Goldstone en verschillende onderzoeken naar de Operatie Cast Lead. Het Goldstone-rapport beschrijft oorlogsmisdaden die tijdens Israëls oorlog in Gaza zijn gepleegd.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)