9

Protest in New York tegen producenten verslavende pijnstillers

Verslavende pijnstillers zijn een groeiend probleem in de Verenigde Staten. Alleen al het populaire OxyContin eiste tot nu toe 400.000 dodelijke slachtoffers. Voor veel Amerikanen is de maat daarom vol. Zaterdag gooiden demonstranten duizenden nep-recepten in het New Yorkse Guggenheim Museum om daarmee te protesteren tegen donaties aan die kunstinstelling door de familie Sackler. Deze familie is eigenaar van Purdue Pharma, dat groot werd door de verkoop van OxyContin.

De criticasters vinden het hypocriet dat kunstinstellingen als het Guggenheim en het Metropolitan Museum hele vleugels inrichten op kosten van de Sacklers terwijl ze hen verantwoordelijk achten voor de talloze slachtoffers van verslavende pijnstillers. Volgens cijfers van het Center for Disease Control overleden vorig jaar meer dan 72.000 mensen in de Verenigde Staten aan een overdosis in wat omschreven wordt als een ‘pijnstillersepidemie.’

Purdue Pharma wordt ervan beschuldigd harde verkooptactieken in te zetten om verslavende pijnstillers te slijten. De Amerikaanse fotograaf Nan Goldin is een van de initiatiefnemers van het protest en stierf zelf bijna aan een overdosis pillen. “We willen de Sacklers ter verantwoording roepen. Door geen afstand te nemen of door te weigeren hun namen te verwijderen, zijn de musea medeplichtig in de pijnstillerscrisis.”

Geef een reactie

Laatste reacties (9)