Laatste update 16:06
168

Protest tegen boerkaverbod mislukt door gebrek aan handhaving

Liesbeth Hofman, Haags fractievertegenwoordiger voor de door haar man en ex-PVV’er Arnoud van Doorn opgerichte islamitische Partij van de Eenheid, is uit protest tegen het boerkaverbod in een nikab de stad ingegaan. Ze nodigde een verslaggever van NRC uit om haar te vergezellen.

Het is druk in lijn 6 vanaf het Spui in Den Haag. In een bruine jurk met daarboven een zwarte nikab wringt Hofman zich naar een zitplaats. De vrouw naast haar kijkt geschrokken op en blijft haar de hele rit aanstaren, totdat Hofman en haar kinderen uitstappen. Iedereen kijkt, niemand zegt iets.

Een nikab in de tram is verboden maar het personeel komt niet in actie. De vervoersbedrijven voelen er weinig voor het openbaar vervoer stil te leggen om op te treden tegen de gezichtsbedekkende kleding. Wel kan het personeel de vrouwen wijzen op de nieuwe kledingwet van de overheid. Maar omdat het personeel er vanuit gaat dat Hofman daar wel van op de hoogte is laten ze ook dat achterwege. De partijen VVD, CDA en PVV eisen dat er wel hard wordt opgetreden tegen overtreding van de nieuwe, door de islam geïnspireerde, kledingregels voor vrouwen. Het vervoersbedrijf houdt wel bij hoeveel passagiers en waar het verbod overtreden zodat de politie in de toekomst eventueel gericht kan ingrijpen.

Vervolgens gaat Hofman, die normaal geen nikab meer draagt omdat ze vreest dan geen baan te kunnen vinden, naar een ziekenhuis, onder de nieuwe kledingwet verboden terrein. Ook hier komt niemand in actie. Ze wil in de apotheek een doosje paracetamol kopen maar wordt door het personeel straal genegeerd. Na tien minuten geeft ze haar actie op.

In Den Haag houden twee vrouwen, waarvan er een fervent nikabdraagster is, vandaag een demonstratie tegen het verbod. Ze hopen op 500 medestanders. Vooralsnog heeft het verbod de organisator weinig problemen opgeleverd, vertelt ze aan Trouw.

Zijn er verder al gevolgen merkbaar van de wet? Esther: “Gisteren stopte een man op een scootertje om me erop te wijzen dat de nikab op straat verboden is. Maar dat gebeurde altijd al. Mensen denken al jaren dat de nikab verboden is.”

Toen ze naar het politiebureau – dat ook onder de kledingwet valt – ging om de demonstratie aan te melden, kreeg ze te horen dat ze volgende keer beter even kan bellen.

Update 16:00

Het protest trok enkele tientallen deelnemers, waaronder Sylvana Simons. Een paar deelnemers droegen een niqab.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (168)