10

Protest tegen opsluiting Wei Wei bereikt Nederland

Wereldwijde protesten tegen het oppakken van Chinese kunstenaar

Het Groninger Museum is ongerust over het lot van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei. Hij werd begin april op weg naar Hong Kong op het vliegveld in Beijing gearresteerd. Sindsdien hebben de Chinese autoriteiten alleen laten weten dat Wei Wei verdacht wordt van belastingontduiking en het verspreiden van Porno. Waar hij nu is weet niemand.

Het Groninger Museum organiseerde in 2008 een solovoorstelling van Wei Wei. Op haar website laat ze weten dat ‘de staf van het Groninger Museum zeer ongerust is over het lot van Wei Wei’. Aan de buitenkant van het museum hangt een grote rode poster die oproept om de petitie te tekenen om de Chinese kunstenaar vrij te krijgen.
Ook in San Francisco, Berlijn, Londen en Hong Kong hebben mensen de afgelopen week geprotesteerd tegen de opsluiting van Wei Wei. De petitie blijkt in China online niet bereikbaar. De echtgenote van de kunstenaar zei begin april tegen The Associated Press dat de verdenkingen waarop haar man is opgepakt niet waar zijn. Volgens haar is Wei Wei opgepakt vanwege zijn politieke standpunten. 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (10)