Laatste update 10:25
12

Protesten Hongarije tegen ‘slavenwet’ Orban

In Boedapest, Hongarije zijn donderdagavond opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het beleid van premier Orban en de ‘slavenwet’ in het bijzonder. Volgens die wet mogen werkgevers vanaf volgend jaar hun werknemers vierhonderd uur per jaar laten overwerken. Werkgevers mogen werknemers dus een volle werkdag per week extra inzetten, terwijl ze de gemaakte overuren pas na drie jaar hoeven uit te betalen.

De demonstranten verzamelden zich bij het zwaarbewaakte parlementsgebouw en riepen leuzen als ‘Orban, loop naar de hel’. Nadat sommige betogers voorwerpen naar de politie gooiden werd er pepperspray tegen de demonstranten ingezet. Op een groot spandoek gedragen door demonstranten stond ‘Vrij land, vrije universiteit’ te lezen, verwijzend naar de Centraal Europese Universiteit, die zich na eindeloze juridische pesterijen door de Fidesz-partij van Orban genoodzaakt zag om van Boedapest naar Wenen te verhuizen. Ook premier Rutte sprak zich daar gisteren over uit en uitte zijn bezorgdheid:

Een democratie is meer dan een parlement. Ook een vrije pers, een universitair stelsel en een stelsel van hoger onderwijs zijn pijlers onder onze vrijheid.

Het Hongaarse parlement, waarin Orbáns Fidesz-partij de grootste partij is, stemde woensdag ook in met regeringsplannen voor een nieuw administratief hooggerechtshof, dat onder direct toezicht van de minister van Justitie komt te staan.

Afgelopen zaterdag werd er ook al geprotesteerd in Boedapest tegen de slavenwet. Op maandag en dinsdag blokkeerden vakbonden wegen in het hele land. De bonden hebben na de kerst stakingen aangekondigd.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)