5

Protesten in IJsland vóór toetreding EU

Dagenlang protesteren duizenden IJslanders voor nieuwe onderhandelingen

Behalve in Oekraïne zijn er nog meer fans van de EU. Ook in IJsland roeren ze zich. Meer dan 3.000 IJslanders verzamelden zich voor het parlement omdat de regering de onderhandelingen met de EU voor toetreding wil stoppen. De demonstranten eisen niet alleen dat deze onderhandelingen door gaan, ze willen ook een referendum over het resultaat.

Eerder schreef Joop al over het stop zetten van de onderhandelingen die in 2009 zijn gestart. Het voorstel wordt nog besproken in het parlement, maar ondertussen heeft vijftien procent van de IJslanders een petitie getekend voor een referendum. Dit was ook een van de beloftes van de regering over deze kwestie en het niet nakomen van deze belofte steekt de demonstranten het meest, meldt weblog Sargasso.

Hoewel de meerderheid van de IJslanders tegen toetreding is, neemt dit aantal volgens de laatste peilingen af van 63 procent naar 50 procent. De meeste IJslanders staan samen met de regering sceptisch tegenover de EU vanwege de afhandeling van de bankencrisis en het visserijbeleid.

De demonstraties van deze week bij de Althing, het IJslandse parlement zijn de grootste sinds het ‘potten en pannen-protest’ na het instorten van de banken eind 2008. Deze crisis was de aanleiding voor een nieuwe Grondwet die in 2011 is samengesteld via crowdsourcing. IJslanders mochten over het concept van de Grondwet hun mening geven via de website en de sociale netwerken.  Het gaat voor de demonstranten net als toen om zeggenschap over hun eigen toekomst.  

cc-foto: Juanjo Marin

Geef een reactie

Laatste reacties (5)