5

Protesten in Marokko houden aan, duizenden de straat op

In Marokko zijn dinsdagavond in de noordelijke stad Al Hoceima weer duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de overheid en de gewelddadige arrestatie van protestleider Zafzafi. Maandag werd Zafzafi door de politie opgepakt. De demonstranten hielden foto’s van Zafzafi omhoog met de hashtag #WijZijnAllenNassirZafzafi. Ook de ouders van Zafzafi waren bij de demonstratie aanwezig.

Ook in andere Marokkaanse steden werd gedemonstreerd, al waren daar de protesten aanzienlijk kleiner. In Tanger, Casablanca, Marrakesh en Rabat gingen enkele honderden demonstranten de straat op. Bij de demonstratie in Rabat heeft de politie hardhandig ingegrepen.

In Marokko is het sinds oktober al onrustig in het noorden van het land. De visverkoper Mohsine Fikri kwam toen op afschuwelijke wijze om het leven. Joop-opiniemaker Rachid Benhammou schreef daar eerder al over: “Voor veel mensen was de dood van Mohsine Fikri de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Sinds dat moment zijn er aanhoudende vreedzame protesten in en buiten Marokko.”

Het protest dat initieel begon in reactie op de dood van Fikri, is nu uitgegroeid tot een demonstratie tegen de economische achterstelling van de berberbevolking van Marokko door de Marokkaanse overheid en het machtsmisbruik door de overheid.

Lees ook de opinieartikelen van Rachid Benhammou over dit onderwerp.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)