Laatste update 10:03
10

Protesten in Servië tegen zwalkend coronabeleid

Geen video? Klik hier.

In Belgrado en andere Servische steden is opnieuw geprotesteerd tegen het coronabeleid van de regering. Dat beleid kenmerkt zich door zwalken. Kort voor de verkiezingen van 21 juni werden tal van maatregelen plots versoepeld, ondanks dat het virus nog voortwoekerde. Horecazaken gingen weer open en evenementen en sportwedstrijden werden met publiek gehouden. Toptennisser Novak Djokovic raakte zo besmet.

Nu is er sprake van een heropleving van de pandemie en worden er weer strenge regels ingevoerd. De demonstranten verwijten president Aleksandar Vucic, die de verkiezingen ruim won, dat hij het virus inzet voor politiek gewin. Na de verkiezingen werd duidelijk dat de regering heeft gesjoemeld met de officiële cijfers om de indruk te wekken dat het virus effectief werd bestreden terwijl dat in werkelijkheid niet het geval was.

De demonstraties gaan gepaard met geweld. Op videobeelden is te zien hoe burgers in elkaar worden gemept door agenten. Dinsdag werd het parlementsgebouw bestormd.

NRC doet verslag van de protesten:

„Wekenlang zei die idioot: ga naar je werk, ga in een vol voetbalstadion zitten, er is niks aan de hand”, zegt student David (24), nadat hij in een fontein bij het parlement het traangas uit zijn ogen heeft gespoeld. Hij wil niet zijn achternaam niet zeggen. „Ik ben banger voor politici dan voor corona.” Ook Nasta (24) – „mijn bijnaam” – is bang dat ze problemen krijgt. „Vucic heeft mensen bewust misleid om de verkiezingen te houden en te winnen. Maar hij is schuldig aan elke dode die er door het gebrek aan restricties is gevallen. En voor deze chaos.”

De regering heeft aangekondigd de maatregelen opnieuw te versoepelen en anders dan eerder aangekondigd geen nieuwe lockdown te starten.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)