Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Protesten in Volkel tegen kernwapens

  •  
03-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
336 keer bekeken
  •  
amsterdam300_01.jpg
EénVandaag spreekt minister Verhagen, piloot Netto en vredesactivist Stelling
Ruim honderd mensen woonden zaterdag de demonstratie bij tegen kernwapens voor de ingang van vliegbasis Volkel.
Burgemeester Henk Hellegers van de gemeente Uden, waartoe Volkel behoort, kwam uit nieuwsgierigheid kijken en toonde zich tevreden over het verloop, zo meldt AD. Politie en marechaussee waren in groten getale aanwezig. Een politiehelikopter cirkelde boven de basis.
Het is publiek geheim dat in Volkel kernwapens liggen opgeslagen, alhoewel officieel niet bekend is waar precies en hoeveel. Burgemeester Hellegers zegt dat hij er officieel geen weet van heeft, maar er wel van uit gaat.
RTEmagicC_ANP-volkel-demonstratie-300px.jpg
Het is dit jaar namelijk 50 jaar geleden dat Amerikaanse atoombommen werden gestationeerd op de Nederlandse vliegbasis Volkel. Behalve in Volkel vinden dit weekeinde ook in diverse andere Europese landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en Italië soortgelijke acties plaats.
Vanavond vertelden minister Maxime Verhagen, oud-piloot Steve Netto (die klaar stond om de atoombom af te gooien boven Rusland in 1962) en vredesactivist Meindert Stelling in EénVandaag waarom het tijd wordt om deze restanten van de Koude Oorlog op te ruimen. Zie de video.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.