7

Protesten tegen Grand Prix Bahrein houden aan

Race gaat door ondanks grote onrust in het land. Activisten: Als de GP in Syriƫ was, zou er wereldwijd protest zijn.

‘Business as usual’, dat is de indruk die Bahrein wil wekken door de Grand Prix dit jaar door te laten gaan, zegt een activiste tegenover de NOS. Intussen is de situatie in het land alles behalve ‘gewoon’. Oppositiegroepen hebben nieuwe protesten aangekondigd tegen de autorace, die volgens hen het onderdrukkende regime legitimiteit geeft en toestaat mensenrechten te blijven schenden in eigen land.


De race onder grote druk, schrijft NRC Handelsblad. In hoofdstad Manama vonden vrijdag al grote demonstraties plaats. Tienduizenden gingen een belangrijke snelweg ten westen van Manama op om afgelasting van de Grand Prix te eisen. De voornamelijk shi’itische betogers, die in Bahrein de meerderheid van de bevolking vormen, zijn boos over hun achtergestelde positie in het door het sunnitische koningshuis geregeerde land. Vorig jaar kregen ze met massale protesten voor elkaar dat de GP werd afgelast. 

Volgens de kroonprins van Bahrein zal het afgelasten van de Grand Prix de “extremisten” in de kaart spelen en is de Grand Prix juist een gelegenheid om de eenheid van het volk te laten zien.

NRC: ‘Betoger Bahrein gedood door politie’ – druk op Formule 1 groeit

Bahrein: Afgelasten Grand Prix speelt extremisten in de kaart

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)