Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Protesteren bij nieuwe Tweede Kamer vrijwel onmogelijk gemaakt

  •  
09-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Eerste vragenuur na zomerreces

© DEN HAAG - Mark Rutte en Vera Bergkamp tijdens het eerste vragenuur na het zomerreces en in het tijdelijke parlementsgebouw. ANP LEX VAN LIESHOUT

Nu de protesten en demonstraties tegen het regeringsbeleid steeds meer aanzwellen, blijkt het onmogelijk te zijn te demonstreren op de meest geëigende plek, namelijk bij de Tweede Kamer. Frans lerares Kim van Strien laat op Twitter zien dat het feitelijk verboden is om de aandacht van politici te trekken. Zij werd met haar mede-actievoerders voor beter onderwijs weggestuurd bij de ingang van het nieuwe Kamergebouw, het oude ministerie van Buitenlandse Zaken naast Den Haag CS. De toegewezen demonstratieplek is niet alleen aan de achterzijde van het gebouw, waar verder niemand te bekennen is, maar het blijkt ook nog eens een bouwput. “Dit is geen democratie, dit kan niet” zegt ze. “Je kan niet mensen die op willen komen voor bepaalde rechten wegzetten in een soort bouwput.” Ze roept Kamervoorzitter Vera Bergkamp en de Haagse burgemeester Jan van Zanen op in te grijpen.
De Volkskrant meldde dinsdag dat het gaat om een bewust beleid van de gemeente Den Haag die demonstreren aan de voorzijde verbiedt vanwege de ‘publieksstromen’ vanuit het ernaast gelegen Centraal Station. Demonstranten moeten naar het Malieveld gaan maar zijn ook  daar uit het zicht van de politici. Kleine groepen demonstranten mogen wel iets dichter bij het gebouw komen maar optochten zijn ook verboden, met een beroep op de coronamaatregelen.
"Er is in de directe omgeving veel minder ruimte om te demonstreren. Bij de ingang van de echte Tweede Kamer leent het Plein zich uitstekend voor demonstraties in het volle zicht van de volksvertegenwoordiging, zoals elke demonstrant het graag wil. De nieuwe Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg heeft geen plein in de directe omgeving en er rijdt veel doorgaand verkeer omheen. Het Malieveld ligt weliswaar in de buurt, maar is verscholen achter rijen dikke bomen."
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.