Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Provinciale Staten: Bouw in Eemshaven mag doorgaan

  •  
07-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eemshaven_GerryGelens_300.jpg
RWE moet zich nu gaan oriënteren op verduurzaming van kolencentrale
Het provinciebestuur van Groningen heeft dinsdagavond ingestemd met een gedoogvergunning voor de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. Daarmee mag de energieleverancier doorgaan met de bouw. De partijen hebben RWE gevraagd te onderzoeken of de centrale in plaats van op kolen op biomassa gedraaid kan worden.
GroenLinks is teleurgesteld met het besluit. Ze had liever een onmiddellijke bouwstop gezien. RWE moet nu met de provincies en milieuorganisaties in gesprek over de mogelijkheden voor verduurzaming van de centrale. Uit de provincievergadering bleek wel een meerderheid tegen de bouw van nieuwe kolencentrales te zijn.
De Raad van State vernietigde een aantal weken geleden de milieuvergunning en daarmee de bouwvergunning van de op kolen gestookte elektriciteitscentrale. De centrale is volgens de Raad van State schadelijk voor de omliggende natuur.
GroenLinks gedeputeerde Wiebe van der Ploeg moet het verlenen van de gedoogvergunning verdedigen, hoewel zijn partij faliekant tegen de bouw was. Met die beslissing heeft GroenLinks het college van het provinciebestuur gered. De partij is van mening dat een vertrek van Van der Ploeg geen oplossing was geweest:
Een vertrek van onze Gedeputeerde brengt een bouwstop of ombouw van de centrale naar biomassa geen stap dichterbij. In tegendeel. Met deze Gedeputeerde en met dit College kunnen wij de komende jaren een flinke slag slaan richting verduurzaming van de energieopwekking, ondanks de teleurstellende uitkomst van het debat gisteravond”, aldus GroenLinks Statenlid Harrie Miedema.
Dagblad van het Noorden: Crisis om centrale afgewend
cc-foto: Gerry Gelens
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.