Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Provincie Limburg gaat wasberen afschieten

  •  
27-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
7914668270_4277bd4de2_z
De maximaal honderd wasberen die in de provincie Limburg leven moeten worden afgeschoten. De provincie gaat dit uitvoeren op advies van de faunabeheereenheid Limburg. Op deze manier wil men voorkomen dat het roofdier zich voorgoed vestigt in Nederland, meldt 1Limburg. De meeste wasberen bevinden zich in de omgeving van Maastricht en Sittard. Opvangen is volgens gedeputeerde Hubert Mackus geen optie omdat er onvoldoende plek is bij opvangcentra en de kosten die het met zich meebrengt te hoog zijn.
Van nature komt de wasbeer niet voor in ons land. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Noor- en Midden-Amerika. Net voor de Tweede Wereldoorlog zijn ze in Duitsland uitgezet voor de jacht. Omdat ze zich snel aanpassen aan nieuwe situaties, wisten ze in de natuur te overleven, maar vormen daarmee inmiddels wel een bedreiging voor de biodiversiteit. Overigens is de naam wasbeer volkomen onterecht. Vroeger werd aangenomen dat ze hun voedsel wasten voordat ze het aten. Recenter onderzoek wijst uit dat ze oneetbare delen van het voedsel verwijderen voordat ze hun tanden ergens in zetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.