4

Provincie Zeeland heeft na interne ruzie nu twee PVV-fracties

De Provinciale Staten Zeeland heeft momenteel twee PVV-fracties. Na interne ruzies zegden de Staten- en raadsfracties in twee gemeenten het vertrouwen op in fractievoorzitter Peter van Dijk en schoven Vincent Bosch naar voren als opvolger. Van Dijk blijft echter zitten waar hij zit en partijleider Geert Wilders heeft na een gesprek met beiden geen partij gekozen.

Woensdag gingen zowel Van Dijk als Bosch op gesprek bij Wilders. Volgens Van Dijk heeft zijn partijleider hem in dat gesprek te kennen gegeven de fractievoorzitter in Zeeland te mogen blijven. Bosch kwam het gesprek uit met de mededeling dat Wilders ‘niet op de blauwe ogen van het ene partijlid een ander lid uit de partij knikkeren’ wil en daarom geen partij kiest. En dus blijven zowel Van Dijk als Bosch hun eigen PVV aanvoeren binnen de Staten: Van Dijk als eenmans-PVV, Bosch namens de rest van de Zeeuwse tak van de partij.

Het conflict kwam vorige week in het nieuws, Joop schreef daarover:

De oud-collega’s van Van Dijk hebben een drie pagina’s lang manifest van wantrouwen opgesteld waarin de beschuldigingen tegen hem worden opgesomd. De fractievoorzitter zou misbruik hebben gemaakt van partijgeld, zijn vrouw in dienst hebben genomen als fractiemedewerkster en haar herhaaldelijk loonsverhoging hebben gegeven. Van Dijk zou zelfs fractiegenoot Vincent Bosch met de dood hebben bedreigd en gezegd hebben: “Ik schiet je dood!” Daar is inmiddels ook aangifte van gedaan.

Kort daarop hebben de Statenfractie en de fracties Terneuzen en Tholen Van Dijk opgeroepen zowel zijn zetel als zijn plek op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer op te geven. Dat is Van Dijk niet van plan. De situatie in Zeeland is niet uniek voor de PVV, in de Purmerendse gemeenteraad zetelen na een ruzie ook twee PVV-fracties.

Bron: PZC / cc-foto: Linda Tanner

Geef een reactie

Laatste reacties (4)