17

Provincies beleggen fors in Portugees schuldpapier

Gevaarlijke 'speculatie' met provinciegeld ... Wijze les met IceSave niet geleerd

Vier Nederlandse provincies hebben samen voor 138,1 miljoen euro belegd in staatsobligaties van de zogenoemde PIIGS-landen, oftewel landen in de EU met een redelijk hoge staatsschuld. Het grootste gedeelte van het geld zit in Portugees schuldpapier. De provincie Overijssel is de grootste PIIGS-investeerder, meldt RTLZ.

Beleggen in staatsobligatie is legitiem voor provincies. Het geld dat ze ontvangen zetten ze soms op een spaarrekening of ze kopen er staatsobligaties van omdat projecten waarvoor het geld is bedoeld nog niet uitgevoerd kunnen worden.

Beleggen met overheidsgeld heeft nog niet zo lang geleden dramatisch uitgepakt. De Provincies Noord-Holland, Groningen en Zeeland zetten ruim 100 miljoen euro uit bij IceSave dat toen failliet ging. Toenmalig minister Wouter Bos moest het verlies van de provincies toen gedeeltelijke compenseren met geld uit de staatskas.

Bos waarschuwde provincies voor beleggingen in staatsobligaties, maar ze lijken hier toch mee door te gaan. Bovendien werd toen een vorm van speculatie ontdekt die verboden is. Noord-Holland leende tegen een laag tarief geld om het tegen een hoger tarief als spaargeld bij IceSave onder te brengen. Het renteverschil stak de provincie in eigen zak en dat is speculeren met overheidsgeld, verboden met de wet Financiering decentrale overheden.

Het meeste geld van de huidige beleggingen zit in Portugese obligaties, 55,3 miljoen euro. Overijssel zit daar met 55 miljoen euro in. Daarnaast hebben de provincies belegd in obligaties in Italië (32,8 miljoen) en Spaans (28,6 miljoen) en Iers (21,5 miljoen) schuldpapier. De provincie Limburg is naast Overijssel de tweede grote investeerder. Limburg heeft voor bijna 50 miljoen euro aan Italiaans (20,8), Iers (20) en Spaans (8) schuldpapier geïnvesteerd.

RTL4: Provincies hebben 140 miljoen uitstaan bij PIIGS-landen

cc-foto: Gerald Stolk presque 1964
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (17)