40

Provincies: Kabinet Rutte verwoest biodiversiteit

Staatsecretaris Bleker onttrekt provincies van herindeling natuurgebieden

Kabinet Rutte heeft besloten niet meer te investeren in de ecologische hoofdstructuur: de ontwikkeling van de verbinding van een samenhangend netwerk van bestaande natuurgebieden. Daarmee komt de biodiversiteit van Nederland in gevaar, zegt Rein Munniksma, PvdA gedeputeerde van de provincie Drenthe in Vara Uitgesproken.

Het kabinet investeert liever in mensen dan in natuur en stopt daarom met de investering in de biologische hoofdstructuur. De miljoenen die provincies deccenia lang investeerden in groene ontwikkelingen worden daarmee weggegooid omdat de werkzaamheden niet afgemaakt kunnen worden. Maar ernstiger vindt Munniksma dat de diversiteit aan planten en dieren daarmee in gevaar komt.

Staatsecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft maandag aangekondigd dat provincies geen nieuwe verplichtingen meer morgen aangaan voor herindeling van het landschap. Daardoor kunnen provincies bijvoorbeeld geen boeren landschap meer onteigenen voor het belang het behoudt van natuurgebieden. 

In Uitgesproken reageert PvdA gedeputeerde Rein Munniksma boos op de planning van CDA Tweede Kamerlid Ger Koopmans. Verbindingszone Dwingerderveld, West-Europa’s grootste heidegebied dat de afgelopen 20 jaar door links en rechts werd gesteund, wordt volgens hem nu in de hoek gezet als een ‘linkse hobby’. Koopmans is het daar niet mee eens en zegt dat het CDA liever investeert in verkeersveiligheid. “Wij redden liever kinderen dan konijnen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (40)